Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans marineschip haalt 14 drones neer, VS 'gaat miltinationale missie starten'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-12-2023 | Laatst aangepast: 17-12-2023


USS Carney, een Amerikaanse torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse, heeft vandaag veertien drones neergehaald in de Rode Zee. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vanmiddag bekend. In een reactie op de aanhoudende aanvallen heeft de VS steun voor een internationale operatie gezocht, op dat vlak lijkt een doorbraak te zijn.

UPDATE zondag 17-12. Nederland kijkt naar bescherming van schepen in de Rode Zee. Welke marineschepen kan Nederland inzetten?

USS Carney
USS Carney op archiefbeeld, in 1995. (Foto: Amerikaanse marine)

Eerder vandaag meldde de Britse marine dat torpedobootjager HMS Diamond ťťn drone had uitgeschakeld tijdens de eerste Britse luchtverdedigingsactie sinds 1991. USS Carney kreeg vanochtend vroeg, lokale tijd, te maken met een aanvalsgolf van veertien drones, zo meldde US Central Command vanmiddag. De drones waren volgens de Amerikanen one-way attack drones, waarna de drones werden neergehaald. Geen schepen zijn beschadigd geraakt.Het is niet de eerste keer dat de Carney een groot aantal luchtdoelen neerhaalt. Eind oktober schoot het 19 drones en kruisvluchtwapens uit de lucht, tijdens een negen uur durend gevecht. De afgelopen tijd worden meer en meer aanvallen uitgevoerd. Niet alleen vanuit Jemen op IsraŽl, maar ook op schepen in de Rode Zee.Prosperity Guardian
Door de aanvallen hebben alle grote rederijen besloten om niet meer door de Rode Zee te varen, maar om te varen via Kaap de Goede Hoop. Het omvaren betekent dat goederen langer onderweg zijn en dat is vlak voor Kerstmis extra pijnlijk voor bedrijven.

De VS praat met diverse landen over het beschermen van de koopvaardij in de Rode Zee. Het Pentagon sprak vorige week volgens Bloomberg over een maritieme taakgroep. Volgens onbevestigde berichten van The Warzone kondigt de Amerikaanse minister van Defensie volgende week Operation Prosperity Guardian aan. Dat moet een internationale taakgroep zijn die overeenkomt met Task Force 153, een Amerikaans initiatief dat in de Rode Zee, Bab el Mandeb en de Golf van Aden voor veiligheid op zee moet zorgen.

The Warzone werd niet geÔnformeerd over de exacte taak van de te vormen taakgroep. Uiteraard kan die taakgroep konvooidiensten leveren aan de koopvaardijschepen, zodat zij toch door de Rode Zee kunnen varen. Maar ook een aanval op de Houthi-rebellen behoort in theorie tot de mogelijkheden. Die optie ligt gevoeliger, de VS wil niet dat het conflict verder uit de hand loopt.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Meer marineschepen
Ook is niet bekend welke landen mee zullen doen. De schepen die momenteel in het gebied varen zijn de grootste kanshebbers om aan te sluiten. Zoals bekend zijn in ieder geval twee Amerikaanse torpedobootjagers bij Bab el Mandeb in de buurt (USS Carney en USS Mason). Verder is de Britse Type 45-destroyer HMS Diamond er sinds kort actief en het Franse FREMM-fregat FS Languedoc kwam er ook in actie al valt dat schip onder Operatie Agenor, dat zich vooral richt op de Straat van Hormuz.

Een Zuid-Koreaans marineschip is ook in de regio, evenals een Chinese taakgroep in de Golf van Aden. Vanuit Operatie Atalanta (van de Europese Unie) is het Spaanse fregat Victoria (Santa Mariaklasse) actief bij SomaliŽ en varen de Japanse destroyer Akebono (Murasameklasse) en het Britse Type 23-fregat HMS Lancaster in de buurt.

Er zijn meer schepen onderweg: vanuit de Perzische Golf is het Nimitzklasse vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower met een Ticonderogaklasse kruiser en twee Arleigh Burkeklasse torpedobootjagers onderweg richting de Rode Zee.

Zoals bekend is patrouilleschip Zr.Ms. Holland niet geschikt voor dergelijke escortetaken of aanvallen op kustdoelen. Dat schip ligt bovendien zo'n 2500 kilometer naar het noorden. De Holland is in afwachting van inzet om hulp te verlenen aan de bevolking van Gaza en doet dat nabij Cyprus.

Update 17 december 09:00 uur: VS vraagt Duitsland
Duitsland overwoog de afgelopen dagen al, na oproepen van Duitse rederijen, om marineschepen richting de Rode Zee te sturen. Gisteren berichtten Duitse media dat de VS Berlijn heeft gevraagd om de marine in te zetten.

Update 17 december 12:00 uur: Ook Nederland in gesprek
Nederland is in gesprek met andere landen over de bescherming van scheepvaartverkeer in de Rode Zee. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag.
Meer in dit artikel.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen