Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikanen halen in Rode Zee voor het eerst ballistische anti-schipraketten neer


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-12-2023 | Laatst aangepast: 27-12-2023


De Amerikaanse torpedobootjager USS Laboon (Arleigh Burkeklasse) en marinevliegtuigen van het vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower (Nimitzklasse) hebben gisteren in de Rode Zee twaalf drones, twee kruisvluchtwapens en drie ballistische anti-schipraketten neergehaald. Dat meldde US Central Command gisteravond. Het uitschakelen van de drie ballistische raketten is, voor zover bekend, een unicum.

SM-3
Een SM-3 raket die gelanceerd wordt door een Amerikaans marineschip. (Foto: Missile Defense Agency)

Een groot deel van Tweede Kerstdag stond voor de Amerikaanse eenheden in de Rode Zee in het teken van aanvallen door Houthi-rebellen. Volgens US Central Command op X begonnen die aanvalen om 06:30 uur lokale tijd (04:30 uur Nederlandse tijd). De Houthi-rebellen vielen, naar eigen zeggen, het containerschip MSC United VIII aan en voerden met kruisvluchtwapens aanvallen uit op de Israelische stad Eilat. De aanvallen duurden tien uur.Voor het eerst
Gedurende deze aanvallen wisten de Amerikaanse eenheden dus drie ballistische anti-schipraketten neer te halen. Ondanks vele oefeningen met succesvolle onderscheppingen, waar ook Nederlandse fregatten bij betrokken waren, had niet eerder een marineschip een ballistische raket uitgeschakeld in een ernstsituatie. Bovendien heeft de ballistische anti-schipraket enkele weken terug pas zijn debuut gemaakt in een oorlogssituatie. Zo'n type ballistische raket was ook nooit eerder vernietigd tijdens de vlucht.Hoe de onderschepping precies plaatsvond is niet bekend. Om ballistische raketten uit te schakelen, heeft de US Navy twee type raketten in het arsenaal: Standard Missile 3 en Standard Missile 6. De SM-3 is bedoeld om ballistische raketten in de ruimte uit te schakelen. De SM-6 haalt de ballistische raket neer als deze weer teruggekeerd is richting aarde en dus in de atmosfeer is.

US Central Command
(Bron: X)

Weliswaar is een F/A-18 Super Hornet enkele jaren terug gespot met een SM-6 voor een test, maar dat ging om een test om de SM-6 in te zetten als wapen tegen schepen.

Het is aannemelijk dat USS Laboon een SM-3 en/of SM-6 raketten heeft gelanceerd op de drie ballistische raketten.

Ballistische dreiging
De uitschakeling van ballistische raketten, is positief. Maar de inzet van ballistische anti-schipraketten is een zorgelijke ontwikkeling, mocht het inderdaad gaan om anti-schipraketten. Hoewel het Pentagon de wapens ziet als anti-schipraketten, heeft Naval News onlangs vraagtekens gezet bij die kwalificatie. Volgens een bron zou het gaan om traditionele ballistische raketten voor de korte afstand (short range ballistic missiles, SRBM) die gelanceerd worden op koopvaardijschepen die gestopt moeten gaan liggen. Deze gewone SRBM's worden gelanceerd op vaste co÷rdinaten en 'vliegen' volgens een voorspelbare boog richting hun geplande punt van impact -waar de Houthi's dan van hopen dat er een schip ligt.

Dat wil niet zeggen dat de Houthi's niet over ballistische anti-schipraketten beschikken; de Khalij Fars (bereik 500 km) is een van de ballistische anti-schipraketten in het arsenaal van de Houthi's. Dit soort wapens waren voorheen alleen in handen van China. Dat land wilde met de Dong Feng 21 D (DF-21D) een antwoord hebben op de Amerikaanse vliegkampschepen. Deze raketten verlaten ook de atmosfeer, maar kunnen hun koers aanpassen op de informatie over de verplaatsing van het vliegkampschip. Die technologie zou ook in Iraanse handen zijn gekomen. Iran claimt al jaren dat het ballistische anti-schipraketten heeft. De Houthi's, die gesteund worden door Iran, hebben ook de hand weten te leggen op dergelijke bijzondere wapens die je niet in de arsenalen van Westerse landen tegenkomt.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Eerste inzet vliegtuigen
Zoals vermeld kwam niet alleen USS Laboon in actie, ook schakelden F/A-18 Super Hornets luchtdoelen uit. De vliegtuigen afkomstig van de Amerikaanse carrier Eisenhower lanceerden voor het eerst in dit conflict hun wapens.

Het is niet bekend of zij drones of kruisvluchtwapens hebben neergehaald en met welke middelen zij dat hebben gedaan.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen