Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch inlichtingenschip in Arabische Zee nadert Amerikaans marineschip tot op zeer korte afstand


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-01-2020 | Laatst aangepast: 10-01-2020


De Amerikaanse destroyer USS Farragut (Arleigh Burkeklasse) is gisteren in de Arabische Zee "agressief benaderd", zo zeggen de Amerikanen, door het Russische inlichtingenschip Ivan Khurs (Yuriy Ivanovklasse). Van de bijna-aanvaring werden vandaag beelden gepubliceerd.

Ivan Khurs
Still uit het filmpje van het incident, gefilmd vanaf de Farragut. (Beeld: US Navy)

De Amerikanen waren naar eigen zeggen in het noorden van de Arabische Zee, ten zuiden van Iran en Pakistan, ten oosten van Oman, toen zij "agressief werden benaderd" door het Russische inlichtingenschip. "Farragut liet vijf korte stoten horen, het internationale maritieme signaal voor het gevaar van een aanvaring, en verzocht het Russische schip van koers te veranderen, overeenkomstig met de internationale regels op zee," zo laat de Amerikaanse marine in een reactie weten. "Het Russische schip weigerde aanvankelijk, maar veranderde uiteindelijk van koers en de twee schepen openden afstand van elkaar."USS Farragut maakt deel uit van de carrier strike group van vliegkampschip USS Harry S. Truman en arriveerde eind december in de Golfregio.
Sinds wanneer de Ivan Khurs precies in de wateren nabij Iran actief is, is niet in het publieke domein bekend. Het inlichtingenschip opereert normaliter in de Zwarte Zee en is een oude bekende van Zr.Ms. Evertsen. Toen de Evertsen er in het voorjaar van 2019 voer met het NAVO-eskader SNMG2, en Marineschepen.nl was aan boord, was het de Ivan Khurs die niet van de zijde van het Nederlandse fregat week.Op 29 november 2019 werd de Ivan Khurs echter gespot in de Bosporus toen het schip de Zwarte Zee verruilde voor de Middellandse Zee. Daarna zou het schip bij SyriŽ zijn gezien, maar verder bleef het stil tot vandaag.Het incident van gisteren is het zoveelste incident tussen een Russische eenheid en een NAVO-eenheid. In juni naderde een Russische torpedobootjager van de Udaloyklasse het Amerikaanse schip USS Chancelorsville tot op tientallen meters. Hoewel dat ook een heftig moment was, was dat in de Pacific. Nu gebeurt het in een gebied waar de afgelopen maanden en zeker de afgelopen week toch al veel spanningen zijn.Courbet
Grote kans dat Zr.Ms. De Ruyter, dat volgende maand in het gebied is, ook het Russische schip zal ontmoeten.

Het Nederlandse fregat zal dan met het Franse La Fayette-fregatt FS Courbet gaan opereren onder de vlag van de EMASOH-missie. Dat fregat is al in het gebied en was begin deze week nog in het nieuws toen het voor de tweede keer een drugsvangst had gedaan (1.500 kg hasj). Het Franse fregat maakt nu deel uit van CTF 150 in de Arabische Zee. Het Franse en Nederlandse schip zullen straks meer naar het westen opereren, tussen de Golf van Oman en de Perzische Golf.

Dat er in de regio een Russisch inlichtingenschip aanwezig is, bleek al uit de Artikel 100-brief van minister van Defensie Ank Bijleveld. We weten nu in ieder geval dat de Ivan Khurs in die omgeving actief is.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen