Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse Zumwaltklasse wordt aangepast voor hypersone wapens


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 02-05-2022 | Laatst aangepast: 02-05-2022


De Amerikaanse marine bevestigde onlangs dat de 155mm kanons aan boord van de drie Zumwaltklasse torpedobootjagers verwijderd zullen worden om plaats te maken voor lanceercellen voor de Amerikaanse hypersone missielen. Deze conversie staat gepland om in de loop van 2023 aan te vangen en tegen 2025 zou deze klaar moeten zijn.

Zumwalt
USS Zumwalt, destroyer van de Zumwaltklasse, een maand geleden in de Pacific. (Foto: MC1 Peter Burghart/ Amerikaanse marine )

De 155mm kanons aan boord van de Zumwaltklasse waren speciaal gebouwd om lange afstandsprojectielen af te vuren die accuraat doelen kon treffen op een afstand van 60 tot 100 kilometer ver. Deze kanons moesten dienen om tijdens amfibische landingen vuursteun te geven aan de mariniers door kustdoelen of strategische doelen dieper op land te treffen. De accuraatheid van de kanons werden voorzien door de projectielen uit te rusten met een GPS-geleidingssysteem. De kost van een projectiel bleken echter zo'n op 800.000 tot 1 miljoen dollar per stuk te gaan kosten, wat ongeveer evenveel is als een Tomahawk-kruisvluchtwapen. Gezien deze hoge kost en gelijkaardige functie als de Tomahawk, besliste de Amerikaanse marine eerder al om niet over te gaan tot de aankoop van deze speciale munitie.

Deze kanons zullen dus worden verwijderd, zo bevestigde de Amerikaanse marine dus tegenover USNI News.Conventional Prompt Strike-programma
De hypersone missielen die in de plaats moet komen zal de Common Hypersonic Glide Body (C-HGB) zijn. Deze is identiek aan de Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW) missiele die door het Amerikaanse leger in gebruik is. In 2020 werden nog tests uitgevoerd met de C-HGB.

De C-HGB maakt als munitie deel uit van het Conventional Prompt Strike (CPS)-programma van de Amerikaanse marine.

De Amerikaanse marine wil nog niet zeggen hoeveel hypersone missielen exact er aan boord van de Zumwalts geplaatst worden, de commandant van de Amerikaanse marine admiraal Mike Gilday sprak tegenover USNI News over zeker twee lanceercellen.

De beoogde lanceercellen zullen anders zijn dan de Mark 41 en 57 lanceerinrichtingen die momenteel bij de marine in gebruik zijn. De nieuwe hypersone missielen zijn significant groter dan de SM-2 en Tomahawk, waardoor speciale op maat gemaakte lanceercellen nodig zijn.

De US Navy laat daarom de Multiple All-up Round Canisters (MAC), die op de Ohioklasse onderzeeboten staan, aanpassen voor de Zumwalts. Deze MAC's zouden ruimte hebben voor drie hypersone wapens. In totaal krijgen de Zumwalts dus in ieder geval zes hypersone raketten per schip.

Op deze manier zal de Amerikaanse marine relatief snel kunnen beschikken over hypersone wapens, om zo de voorsprong die de Russische en Chinese marines hebben op dat vlak in te lopen.Weer nieuwe rol voor de Zumwalts
Met een nieuwe bewapening verandert ook de rol van de Zumwalts in maritieme oorlogvoering. De oorspronkelijke rol van de Zumwalts bestond enerzijds om te dienen als een commandoschip, anderzijds in het ondersteunen van amfibische landingen. Beide rollen vloeien voort uit het stealthontwerp van de Zumwalts. De radarecho van een Zumwalt-destroyer is naar verluidt kleiner dan een vissersschip [2]. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het schip moeilijk detecteerbaar is waardoor het ofwel een goede plek is om de commandostaf van een vlooteenheid op te huisvestigen, of om relatief dicht bij een vijandelijke kust te komen om vuursteun te geven aan amfibische troepen. Dat laatste is bij de verwijdering van de kanons en de komst van hypersone wapens voor grote afstanden, veel minder relevant.

In 2018 werd door de Amerikaanse marine al een koerswijsiging ingezet. Nadat de kanons feitelijk onbruikbaar bleken, werd ingezet op een aanpassing van de Zumwalts van een schip dat landdoelen kon bestoken naar een schip gericht op zeedoelen. De anti-schiprol gaat nu weer naar de achtergrond.

Door het lange bereik van de C-HGB van ongeveer 2.700 kilometer en zijn hypersone snelheid, gekoppeld met de stealth eigenschappen van de Zumwalt, verandert de rol van de Zumwalt van een tactische naar een strategische. Deze nieuwe eigenschappen van de Zumwalt liggen meer in lijn met die van een nucleaire onderzeeboot uitgerust met kernwapens. Dankzij de stealtheigenschappen kan het schip ongedetecteerd opereren terwijl het in staat is om een eerste verrassingsaanval te ondernemen of een belangrijke tegenaanval tegen een vijandelijk eskader.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

De inzetbaarheid van de Zumwalts in deze rol laat ook meerdere opties toe. Het schip kan ofwel volledig zelfstandig opereren buiten het zicht van vijandelijke eenheden zoals een nucleaire onderzeeboot dat de dag van vandaag doet. Een alternatief scenario is dat de Zumwalt een vast onderdeel gaat uitmaken van voorwaarts ontplooide vliegkampschipeskaders. In deze rol kunnen de moderne sensoren en commandocentrale van de torpedobootjager gebruikt worden voor de rol van vlaggenschip of algemeen co÷rdinatiecentrum van het eskader. Het zeer kleine radarprofiel van de Zumwalt torpedobootjager zorgt er nog altijd voor dat het schip later gedetecteerd kan worden door vijandelijke sensoren en wapensystemen waardoor het schip en zijn staf langer buiten schot blijven bij een vijandelijke aanval.

Ingrijpende verbouwing
De verandering van wapensysteem levert een ingrijpende verbouwing op. Behalve de torens, zullen ook de magazijnen en andere ruimtes benedendeks verdwijnen. Voor de nieuwe wapens moeten de Zumwalts vijf dekken diep worden aangepast.

In oktober 2023 gaat de eerste Zumwalt onder het mes en in 2025 moet de aanpassing gedaan zijn.

USS Zumwalt werd in 2016 in dienst gesteld, maar kan nog altijd niet volledig ingezet worden. In 2025 hoopt de Amerikaanse marine dat dit schip volledig operationeel zal zijn. De Zumwaltklasse zou oorspronkelijk uit 32 schepen bestaan, maar dat werd teruggeschroefd naar drie schepen in verband met de hoge kosten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zumwaltklasse

VS test hypersoon wapen

Problemen kanons Zumwalt