Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse schepen en vliegtuigen 72 uur "standby" na afblazen aanval op Iran


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-06-2019 | Laatst aangepast: 21-06-2019


Amerikaanse eenheden stonden vannacht op het punt om aanvallen uit te voeren op militaire doelen in Iran. Dat melden Amerikaanse media. Op het laatste moment werd de aanval niet doorgezet. Daarmee is een militaire actie niet helemaal van de baan. De schepen en vliegtuigen, waaronder de kruiser USS Leyte Gulf, staan op standby, zo meldt Newsweek.

Leyte Gulf
USS Leyte Gulf enkele weken geleden. De Ticonderogaklasse kruisers hebben 122 lanceercellen, voor onder andere Tomahawks. (Foto: Amerikaanse marine)

De Amerikaanse president Donald Trump gaf toestemming om doelen aan te vallen in Iran. Dat zou vlak voor zonsopkomst moeten gebeuren. Dat meldde de New York Times. De directe aanleiding voor de plannen was het neerhalen van een Amerikaanse drone gisteren. Zowel Iran als de VS zeggen dat het toestel boven zee is stuk geschoten, maar Teheran beweert dat de machine op dat moment boven de territoriale wateren vloog. In de versie van Washington vloog de drone boven internationale wateren.Volgens Newsweek zou een S-125 Neva/Pechora (SA-3 Goa) onder de doelwitten zijn. Dit is een surface-to-air missile van Russische makelij die vanaf een vrachtwagen wordt gelanceerd en sinds de jaren '60 in gebruik is. Met een dergelijk wapen zou Iran de Amerikaanse RQ-4 Global Hawk hebben neergeschoten (een drone die veertig jaar na de SA-3 Goa ontwikkeld was en juist dit soort raketten moest kunnen ontwijken).
Andere doelen betroffen radarinstallaties.Een bron zei tegen Newsweek dat de Amerikaanse eenheden rond 0200 uur lokale tijd "werden gewekt" en dat de aanval snel daarop zou moeten volgen. Schepen en vliegtuigen waren in positie, militairen en diplomaten verwachtten rond 0700 uur een aanval, maar die kwam niet. De opdracht werd ingetrokken. Waarom Washington dat deed, is niet bekend. Het Pentagon wil er niets over kwijt. Het is niet zeker of het op het laatste moment stoppen van de aanval ook onderdeel was van het plan.

In de tussentijd had Trump Iran via Oman laten weten dat een aanval onderweg was, maar dat hij tegen een oorlog was en dat er nog tijd was om te praten.Carrier Strike Group
Welke eenheden precies bij de aanval betrokken hadden moeten zijn, is niet bekend. Alleen de naam van de Ticonderogaklasse kruiser USS Leyte Gulf werd genoemd. Andere Amerikaanse bovenwaterschepen in de Golf van Oman zijn de drie Arleigh Burkeklasse destroyers USS Mason, USS Nitze en USS Bainbridge. Ook het vliegkampschip USS Abraham Lincoln (Nimitzklasse) en USNS Arctic (Supplyklasse) zijn in de regio, maar zij hebben zelf geen Tomahawkkruisvluchtwapens.

Aan de andere kant van de Straat van Hormuz, in de Perzische Golf, varen nog eens twee destroyers: USS McFaul en USS Gonzalez. Zij passeerden de straat op 16 mei. Of er een Amerikaanse onderzeeboot in de regio is, is niet bekend, maar wel waarschijnlijk.

Tijdens de aanval op SyriŽ, ruim een jaar geleden, was de samenstelling van het aantal schepen kleiner: een kruiser, twee destroyers en een Virginiaklasse onderzeeboot. Toen lanceerden de vier eenheden 66 cruise missiles op drie doelen. Daarnaast wierpen B-1B bommenwerpers hun kruisvluchtwapens.

kaart
Twee Amerikaanse schepen varen in de Perzische Golf, de andere schepen van de Carrier Strike Group aan de andere zijde van de Straat van Hormuz. De exacte posites zijn niet bekend en deze afbeelding is slechts een schets. (Kaart: Google)

72 uur
De spanning in het gebied blijft maar toenemen, net als de druk op Trump. Republikeinse senatoren roepen de president op om de drone-aanval te vergelden. Eerder was de druk al toegenomen door de explosies aan boord van tankers.

De Amerikaanse eenheden zouden 72 uur klaar staan om alsnog de aanval uit te voeren.

Meerdere vliegtuigmaatschappijen waaronder KLM mijden intussen het gebied, 31 jaar geleden werd daar door een Amerikaanse Ticonderogaklasse kruiser per ongeluk een verkeerstoestel neergehaald toen het marineschip dacht aangevallen te worden door Iran.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Video van verwijderen kleefmijn

Amerikaanse carrier nadert Iran