Marineschepen.nl
 
   
 

Op bezoek in Rotterdam: Amerikaanse destroyer USS The Sullivans


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-03-2022 | Laatst aangepast: 14-03-2022


Dit weekend ligt de destroyer van de Arleigh Burkeklasse USS The Sullivans voor een bezoek in Rotterdam. De torpedobootjager meert vanochtend af in de Maasstad voor een logistieke stop en een weekend ontspanning.

Sullivans
USS The Sullivans, Arleigh Burkeklasse, in de Arabische Zee in 2021, tijdens de wereldreis met de Evertsen. (Foto: Amerikaanse marine)

Vanochtend meert, rond 10.00 uur, de The Sullivans af in Rotterdam aan de Holland Amerikakade. Het schip is niet open voor publiek.

Zie voor update met foto's onderaan deze pagina.De wereld over en weer terug
USS The Sullivans heeft een druk programma. Het schip dat Mayport (Florida) als thuisbasis heeft, keerde namelijk afgelopen november terug van een lange reis met het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth en het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen naar de Zuid-Chinese Zee en Japan. Van een lang verlof heeft de The Sullivans niet kunnen genieten, de destroyer vertrok in januari weer uit de haven voor inzet in Europa, waar de spanningen rond Rusland al waren opgelopen.

Eerder was het schip door de Amerikaanse marine toegevoegd aan de nieuwe Task Group Greyhound, een taakgroep van destroyer die snel ingezet kunnen worden tegen Russische onderzeebootdreiging in de Atlantische Oceaan. Het zijn allemaal destroyers die net terug zijn gekeerd van inzet of een reis en in afwachting zijn van onderhoud. Deze taakgroep kent weliswaar veel wisselingen, maar is ervaren en direct beschikbaar.

De The Sullivans arriveerde in februari in Europese wateren, samen met drie andere destroyers van dezelfde klasse: USS Donald Cook, Gonzalez en Mitscher. Het viertal kwam onder leiding van de Amerikaanse Zesde Vloot en nam deel aan de oefening Dynamic Guard eind februari. Begin maart was het actief in de Atlantische Oceaan.

The Sullivans
De The Sullivans deed mee aan Dynamic Guard bij Noorwegen. Hier vuurt het schip met het 5 inch-kanon (Mark 45), op 24 februari 2022. Links onder in beeld is de Mk 41 lanceerinrichting te zien. (Foto: US Navy)

25 jaar, maar veel slagkracht
Er zijn ongeveer 70 destroyers van de Arleigh Burkeklasse gebouwd, sinds de bouw van de eerste in 1988 begon, dus de kans dat je er een tegenkomt is behoorlijk. Ook begint een flink aantal van deze schepen op leeftijd te raken, zo ook de The Sullivans. De nummer 18 van de klasse werd in 1997 in dienst gesteld.De schepen zijn op sommige punten dan ook verouderd. Bekend is de beperkte mate van automatisering, het grote aantal bemanningsleden en de sterk verouderde SPY-1D-radar van deze eerste batch destroyers. Maar de 154-meter lange destroyers van deze klasse hebben flink wat slagkracht. De The Sullivans heeft een Mk41 verticale lanceerinrichting met 90 lanceercellen voor onder andere ESSM, SM-2, SM-3 raketten tegen vliegende doelen, maar ook Tomahawk-kruisvluchtwapens. Daarnaast, in tegenstelling tot nieuwere versies van deze schepen, heeft de The Sullivans ook nog ruimte voor acht Harpoon-kruisvluchtwapens tegen andere schepen, maar geen hangar voor helikopters

De The Sullivans is, net als de andere drie die onlangs de oceaan overstaken, wel aangepast om ballistische raketten in de ruimte neer te kunnen halen.

The Sullivans
Een eigen SM-2 raket ontplofte in juli 2015 direct na lancering boven USS The Sullivans: een uniek en gevaarlijk incident. Had de ontploffing een fractie eerder plaatsgevonden waren de gevolgen voor de mensen op de brug niet te overzien. (Foto: US Navy)

Raket ontploft
De The Sullivans heeft inmiddels best wat meegemaakt. Zo was de The Sullivans in 2000 doelwit van een aanslag door Al-Qaeda in Jemen, maar die aanslag mislukte doordat het bootje met explosieven zonk. De aanslag lukte later dat jaar alsnog bij USS Cole, met meerdere doden als gevolg.

In 2015 ontsnapte de The Sullivans bij een ongeluk met een SM-2 raket die na de lancering boven het schip ontplofte.

Verder werd de destroyer ingezet bij oplopende spanningen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee in 2018. Eerder, in 2015 was de The Sullivans betrokken bij de oefening At Sea Demonstration 2015, een belangrijke oefening voor het Nederlandse aandeel van het raketschild.

Wat de The Sullivans ook heeft meegemaakt, het is niets bij wat de naamgevers hebben moeten doorstaan. Het schip is namelijk vernoemd naar vijf broers die aan boord van de Amerikaanse kruiser USS Juneau geplaatst waren. De broers kwamen op 13 november 1942 (of kort daarna) om het leven nadat hun schip in een gebied met haaien was getorpedeerd door een Japanse onderzeeboot.

Het Amerikaanse marineschip vertrekt maandag rond 1500 uur weer naar zee.

Foto's zaterdag 12 maart
The Sullivans
USS The Sullivans aan de Holland Amerikakade, bij Hotel New York, in Rotterdam. (Foto: Marineschepen.nl)

The Sullivans
Geheel rechts op de opbouw zijn twee schotels te zien. Dat zijn doelaanwijsradars, waarmee het schip inkomende doelen belicht zodat de raketten hun doelen kunnen treffen. Bij nieuwe schepen is die techniek verwerkt in een vaste radar die meerdere doelen tegelijk kan belichten. (Foto: Marineschepen.nl)

The Sullivans
Kenmerkend voor deze schepen is de puntige boeg. Deze is zo ontworpen om hogere snelheden te kunnen halen in slecht weer. Bij de schepen die deze Arleigh Burke's vervangen, de Zumwalt, is een radicaal andere oplossing gekozen. Op de opbouw is een witte plaat te zien, dat is de SPY-1D luchtwaarschuwingsradar. (Foto: Marineschepen.nl)

The Sullivans
Het schip is wat roestig, maar heeft er dan ook al heel wat zeemijlen op zitten de afgelopen twaalf maanden. (Foto: Marineschepen.nl)

The Sullivans
Op de opbouw zijn de Harpoons te zien (de diagonaal opgestelde buizen) en daar boven het Phalanx 20mm snelvuurkanon dat als laatste redmiddel geldt tegen inkomende doelen. (Foto: Marineschepen.nl)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Arleigh Burkeklasse

Raket ontploft boven The Sullivans