Marineschepen.nl
 
   
 

Test met Amerikaanse hypersone raket in 2025 vanaf Zumwaltklasse destroyer


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 07-02-2023 | Laatst aangepast: 07-02-2023


De Amerikaanse marine is van plan om in december 2025 de eerste tests met hypersone raketten uit te voeren. Voor de test zullen Common Hypersonic Glide Body (C-HGB) raketten op torpedobootjagers USS Zumwalt en USS Michael Monsoor van de Zumwaltklasse ge´nstalleerd worden.

Michael Monsoor
USS Michael Monsoor loopt Pearl Harbor, Hawa´ binnen. (Foto: US Navy)

Marineschepen.nl had al eerder geschreven dat de Verenigde Staten bezig zijn met het plannen van tests met hypersone wapens. In januari van 2023 werd bekend dat de marine een contract ter waarde van 10,5 miljoen dollar had getekend met Amerikaanse scheepsbouwer Huntington Ingalls Industries Shipbuilding.Dit contract had als doel om de modernisering van de Zumwalt en Michael Monsoor voor te bereiden. Onderdeel van deze modernisering zal de installatie van de hypersone raketten zijn. Om ruimte te maken voor de installaties zullen twee 155mm kanons verwijderd worden.

Vorige week werd duidelijk dat men denkt in december 2025 helemaal klaar te zijn voor de eerste tests met de C-HGB's. Dat maakte captain Tyson Young van het programmakantoor voor het Zumwalt Integrated Combat System bekend op een symposium, zo meldde USNI News.Common Hypersonic Glide Body Missiles
Volgens USNI News is er op allebei de schepen ruimte voor twaalf raketten. De twee 155mm kanons zullen worden vervangen door vier lanceercellen met een doorsnede van 2,2 meter. Elke lanceerbuis kan drie C-HGB's en hun boosterraketten bevatten.

Het is nog niet duidelijk of ook het derde schip van de Zumwaltklasse, USS Lyndon B. Johnson, uitgerust zal worden met C-HGB's. Dit schip is nog in aanbouw. Wel is bekend dat de marine van plan is om in 2028 ook de onderzeeboten van de Virginiaklasse uit te rusten met de hypersone wapens.

De Common Hypersonic Glide Body raketten bestaan uit een raket die gekoppeld is aan een hypersoon zweeflichaam. Het maximale bereik van de raketten is zo'n 2.800 kilometer.

Achterstand op Rusland en China
De Amerikaanse marine wil graag zo snel mogelijk over de hypersone wapens beschikken. Dit heeft vooral te maken met de voorsprong die Rusland en China hebben op het gebied van de functionele inzet van dergelijke raketten.

De Chinese hypersone raketten zijn op het land gestationeerd, maar Rusland beschikt met het fregat Admiral Gorshkov al over een schip dat met Zircon-raketten is uitgerust. In januari begon het schip aan een reis richting onder andere Zuid-Afrika. De Gorshkov deed onderweg op de Atlantische Oceaan al een gesimuleerde lancering. Russische media melden dat tijdens de Chinees-Russisch-Zuid-Afrikaanse oefening ook een Zircon-lancering zal plaatsvinden. Het is onbekend of dit om een gesimuleerde lancering gaat.

De Verenigde Staten willen deze ontwikkeling van Russische hypersone wapens nu counteren met de Zumwaltklasse. De schepen vormen de snelste mogelijkheid voor operationele inzet van hypersone wapens op zee voor de Amerikaanse marine.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Zumwalt krijgt hypersone wapens

Zumwalt voor het eerst in AziŰ