Marineschepen.nl
 
   
 

"Amerikanen en Britten reserveren ruimte voor bouw Noorse fregatten"


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-05-2023 | Laatst aangepast: 29-05-2023


De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben "ruimte gemaakt voor de bouw van fregatten voor Noorwegen" in hun scheepsbouwprogramma's. Dat schrijft de Noorse krant DN. De Noren noemen ook Duitsland als mogelijke samenwerkinsgpartner. Nederland ontbreekt vooralsnog in het rijtje.

Constellation
Illustratie van het Constellationklasse fregat voor de Amerikaanse marine. (Beeld: Fincantieri)

Staatssecretaris Christophe van der Maat kondigde enkele maanden geleden een Scandinavische tour aan om samenwerking te zoeken op gebied van nieuwe fregatten. De aankondiging deed Van der Maat in een antwoord op vragen over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op gebied van vervanging van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en). Deze samenwerking lijkt in zwaar weer door de Duitse voorkeur voor het Amerikaanse AEGIS, in plaats van Nederlandse radars. Tegelijkertijd loopt er ook een Noord-Europees samenwerkingsinitiatief, Northern Naval Shipbuilding Cooperation, dat geïnitieerd is vanuit de Nederlandse en Zweedse strijdkrachten.



Een poging tot nadere samenwerking lijkt op het juiste moment te komen. In Noorwegen buigt men zich namelijk over de toekomst van de Noorse strijdkrachten. Eerder was al naar buiten gekomen dat de Noorse Defensiecommissie zes nieuwe fregatten adviseerde, ter vervanging van de huidige schepen. De krant Aftenposten nam vrijdag alvast een voorsprong op de toekomstplannen die binnenkort gelanceerd worden. Volgens de Noorse publicatie zal de Noorse Commandant der Strijdkrachten onder andere zes nieuwe fregatten opnemen in zijn plan.

Goede timing of niet, Oslo kan uit meerdere samenwerkingspartners (en bijbehorende scheepsontwerpen) kiezen. Beide vormen van toenadering vanuit Nederland kunnen in Noorwegen namelijk rekenen op stevige concurrentie uit in ieder geval de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zo blijkt uit het artikel van Dagens Næringsliv.



"Volgens informatie van DN, maken zowel Amerikanen als Britten plaats voor Noorwegen in de productielijnen", schrijft Sverre Strandhagen. "De Amerikanen produceren bijvoorbeeld vaak tien schepen tegelijk. Het plan voor de Constellationklasse is 60 fregatten. Als Noorwegen onderdeel wordt van zo'n fregatfamilie, levert dat grote kostenvoordelen op en kunnen we naadloos samenwerken met een hechte bondgenoot. Maar concurrentie is belangrijk en zowel de Britten als de Duitsers hebben goede alternatieven."

De Britse schepen die DN noemt zijn de Type 26 en Type 31, het Duitse schip is de F127. De F127 is het schip dat vermoedelijk AEGIS krijgt.

Ford en Amundsen
USS Gerald R. Ford en het Noorse fregat KNM Roald Amundsen, op weg naar Oslo. De Ford heeft Oslo vandaag weer verlaten. (Foto: Noorse marine)

Krijger, koopman, diplomaat?
En AEGIS is al bekend binnen de Noorse marine; immers de huidige fregatten van de Fridtjof Nansenklasse van Spaanse makelij, zijn voorzien van dit pakket van sensoren, wapen- en commandosystemen. Noorwegen is voor de Amerikanen juist weer een belangrijke bondgenoot en met de gebeurtenissen in en rond Rusland is die band alleen maar belangrijker geworden.

De Noorse krant Aftenposten benadrukt de belangrijkste Russische onderzeebootbasis op 16 kilometer van de Noorse grens ligt. "De strategische ligging van Noorwegen met enorme zeegebieden in het noorden en een lange kustlijn betekent dat de Noorse strijdkrachten moeten zijn uitgerust om bedreigingen voor nationale belangen zowel onder water, aan de oppervlakte als in de lucht het hoofd te bieden. De Commandant der Strijdkrachten adviseert de regering daarom fors te investeren in de Noorse marine", schrijft Aftenposten.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Het is in dat licht niet vreemd dat Washington Oslo had uitgekozen voor een bezoek van vliegkampschip USS Gerald R. Ford; het onderstreept en versterkt de Noors-Amerikaanse band.

Dat gebeurde en gebeurt ook op zee. De Ford is vandaag vertrokken uit het Oslofjord en zal boven de poolcirkel in Noorse wateren gaan oefenen met de Noorse marine, zo melden Noorse media. Het fregat KNM Roald Amundsen, met AEGIS, was voorafgaand aan het bezoek al opgenomen in het Amerikaanse eskader.

Er is geen informatie in Noorse media of het bezoek van de Ford is aangegrepen om de Constellationklasse onder de aandacht te brengen, maar het is heel gebruikelijk om dergelijke activiteiten te combineren.

De Constellationklasse is gebaseerd op de Italiaanse FREMM-klasse en wordt gebouwd in de VS, het eerste schip moet in 2026 worden opgeleverd. Zowel Noorwegen, Nederland als Duitsland willen omstreeks 2030 nieuwe fregatten. Voor de drie landen is het dus zaak om op korte termijn aan de slag te gaan en eventueel een partner te kiezen. Eind dit jaar gaan we lezen wat de plannen voor de Nederlandse schepen zijn.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Noren: 6 nieuwe fregatten

Nederland wil samenwerken met Scandinavische landen