Marineschepen.nl
 
   
 

Straat van Hormuz: Amerikaanse kustwacht vuurt waarschuwingsschoten na nadering Iraanse bootjes


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-05-2021 | Laatst aangepast: 10-05-2021


Bij een passage van de Amerikaanse nucleaire onderzeeboot USS Georgia door de Straat van Hormuz heeft gisteren een Amerikaans kustwachtschip, dat de Georgia begeleidde, waarschuwingsschoten gelost op twee bootjes van de Revolutionaire Garde. De bootjes draaiden daarna af.

Maui
Een kustwachtcutter met op de achtergrond twee bootjes van de IRGCN. (Foto: Amerikaanse marine)

Ticonderogaklasse kruiser USS Monterey, patrouilleboten USS Thunderbolt, USS Hurricane en USS Squall (Cycloneklasse), en kustwachtcutters USCGC Wrangell en USCGC Maui escorteerden maandag de nucleaire onderzeeboot door de Straat van Hormuz de Perzische Golf in. Tijdens die passage werden zij volgens de Amerikaanse marine lastiggevallen door dertien bootjes van de Islamtische Revolutionaire Garde Marine (IRGCN).Toen twee bootjes uit de groep richting de Amerikaanse schepen voeren en niet reageerden op signalen van de scheepshoorn en radioberichten, loste de kustwachtcutter USCGC Maui twee salvo's ter waarschuwing met het .50 machinegeweer. De bootjes waren toen de Maui op 150 meter afstand genaderd.Het is het derde incident in een maand tijd in de regio tussen de Amerikaanse en Iraanse schepen. Begin april werden Amerikaanse kustwachtcutters ook lastiggevallen en op 27 april vuurde de Amerikaanse Cycloneklasse patrouilleboot USS Firebolt waarschuwingsschoten in de Perzische Golf toen Iraanse bootjes de kustwachtcutter USCGC Baranoff tot op 68 meter naderden.

Kustwacht ver van de eigen kust
De Amerikaanse kustwacht is niet alleen actief bij de eigen kust, maar opereert ook in de Perzische Golf, Zuid-Chinese Zee en in de Zwarte Zee. In aanloop naar de Amerikaanse invasie van Irak in 2003, had de US Navy de kustwacht gevraagd om ondersteuning in de Perzische Golf. De kustwachtschepen zouden bij uitstek geschikt zijn om in die warme ondiepe wateren te opereren. In 2002 zette de kustwacht daarom een eigen basis op in Bahrein. Ook zijn Amerikaanse kustwachtschepen actief vanuit ItaliŽ en onlangs schaduwde de Russische marine een Amerikaans kustwachtschip in de Zwarte Zee. Dergelijke inzet van de Amerikaanse kustwacht past overigens bij ambitieuze plannen van de kustwachttop in het verleden. Die plannen leidden bijvoorbeeld tot het bewapenen van kustwachtschepen met Harpoon kruisvluchtwapens, torpedo's en 76mm kanons. Tegenwoordig hebben de zwaarst bewapende kustwachtschepen een 57mm kanon en een Phalanx CIWS 20mm snelvuurkanon.


Het is vier jaar geleden dat een Amerikaans schip waarschuwingsschoten loste tijdens een passage van een schip in de Straat van Hormuz. In 2017 werd de destroyer USS Mahan zo dicht genaderd dat er voor de boeg van Iraanse bootjes werd gevuurd met een machinegeweer. Een soortgelijk incident had ook in 2016 plaats.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen