Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse marine bestelt laserkanons voor torpedobootjager


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-01-2018 | Laatst aangepast: 30-01-2018


Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft twee laserkanons besteld bij Lockheed Martin Aculight Corp.. Een van de twee wapens is bedoeld voor een van de Arleigh Burkeklasse torpedobootjagers, het andere laserkanon is bestemd voor een testplatform op land.

Burke
Een van de destroyers van de Arleigh Burkeklasse. (Foto: US Navy)

Voor 150 miljoen dollar gaat Lockheed Martin de High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler with surveillance system ofwel HELIOS ontwikkelen en bouwen. In 2020 moeten de laserkanons geleverd zijn. Met de nieuwe wapens zal de US Navy gaan testen en eventueel meer laserkanons bestellen. De Amerikaanse marine heeft een optie op nog eens negen stuks genomen.Als in 2020 het laserkanon voor de Arleigh Burkeklasse torpedobootjager wordt geleverd, zal dat die torpedobootjager waarschijnlijk de eerste combatant zijn met een laserwapen. Tot op heden is, voor zover bekend, alleen het amfibische transportschip USS Ponce voorzien van een laserkanon. Dat wapen, de LaWS, is sinds 2014 in gebruik en heeft tijdens tests bewezen kleine en langzame doelen (drones, bootjes) uit te kunnen schakelen. De LaWS heeft naar schatting een vermogen van 15 tot 30 kW.

De HELIOS heeft naar verwachting veel meer vermogen: 60 tot 150 kW. Daarmee kunnen ook grotere doelen worden aangepakt. Daarnaast zal het wapen over een ge´ntegreerde optische 'dazzler' beschikken, ofwel een systeem om camera's van drones te verblinden.De US Navy hoopt met de opdracht de ontwikkeling van laserkanons te versnellen. De HELIOS kan volgens Lockheed Martin ook worden verbeterd, mochten er nieuwe ontwikkelingen op gebied van laserwapens zijn.

De bedoeling is dat op termijn ook de vervangers van de Belgische en Nederlandse M-fregatten voorzien worden van laserkanons.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
NL fregatten ook laserkanon