Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse marine haalt banden aan met Frankrijk en ItaliŽ Ė een trend die mogelijk verband houdt met China


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 02-08-2022 | Laatst aangepast: 02-08-2022


Samenwerking tussen de VS en Europa, geen nieuws. Maar de spanning in Zuidoost-AziŽ neemt toe en er wordt daar meer verwacht van de US Navy. Ondertussen groeit de Chinese marine snel, maar heeft de Amerikaanse marine veel problemen met scheepstypes als het LCS en moet versneld afscheid nemen van oudere schepen. Europese bondgenoten zijn in dat licht nodig om de Amerikaanse focus op China en tekorten in het algemeen aan te vullen.

Arleigh Burke's en FREMM's
Op de voorgrond de Amerikaanse Arleigh Burkeklasse destroyer USS Cole, daarnaast het Franse FREM-fregat FS Languedoc, het Italiaanse FREMM-fregat ITS Alpino en de Arleigh Burkeklasse destroyer USS Bainbridge. (Foto: Elexia Morelos/ Amerikaanse marine)

Oefeningen
Het Amerikaanse eskader gecentreerd rond het vliegkampschip USS Harry S Truman (Nimitzklasse), werd onlangs versterkt met een Frans en Italiaans fregat. Op 25 juli vervoegde het Franse FREMM-fregat FS Languedoc uit de Aquitaineklasse en het Italiaanse FREMM-fregat ITS Alpino uit de Carlo Bergaminiklasse het eskader om er tijdelijk deel van uit te maken. Beide schepen ondergingen verschillende trainingen in verdedigen tegen oppervlakteschepen en onderzeeboten alsmede oefeningen in luchtverdediging, alvorens ze deel uitmaakten van het eskader en om gezamenlijk operaties met de Amerikaanse marine te versoepelen.Het is niet de eerste keer dat het eskader rond de Harry S Truman in de afgelopen weken de samenwerking opzocht met de Franse en Italiaanse marines. De samenwerking startte reeds begin februari met een gezamenlijke oefening met de vliegdekschepen USS Harry S Truman, FS Charles de Gaulle en ITS Cavour. Deze oefening vond plaats tijdens de troepenopbouw van Rusland aan de OekraÔense grens en was waarschijnlijk bedoeld als een krachtig signaal richting Rusland om aan te tonen dat de NAVO verenigd was.

De Russische maritieme activiteit op dat ogenblik was mede een aanleiding om een gezamenlijke oefening te houden. In diezelfde periode was immers een eskader van de Russische Noordelijke Vloot de Middellandse Zee binnen gevaren. Dit eskader bestond uit de Slavaklasse kruiser Marshal Ustinov, Udaloyklasse torpedobootjager Vice-Admiral Kulakov, Gorshovklasse fregat Admiral Kasatonov en de vloottanker Vyazma uit de Kaliningradneftklasse. Een week eerder was een soortgelijk eskader van de Pacifische Vloot ook de Middellandse Zee binnen gevaren.

Begin maart volgde een tweede oefening met deze drie NAVO-vliegdekschepen. Ook hier stond onderlinge samenwerking hoog op de agenda met onder andere vliegdekoperaties tussen de verschillende schepen met bijvoorbeeld F-35B's die op het Franse en Italiaanse vliegdekschip landen en Franse Rafales die op de USS Harry S Truman landen.Nauwere logistieke integratie met bondgenoten
Naast samenwerking op zee zet de Amerikaanse marine ook volop in op gezamenlijke logistieke ondersteuning tussen bondgenoten. De aankomst van het amfibisch landingsschip USS Kearsarge in de Franse havenstad Brest op 30 juni toont een betere toenadering tussen beide landen aan na de spanning over de bouw van nucleaire onderzeeboten voor AustraliŽ.

USS Kearsarge draagt momenteel de 22ste Marine Expeditionaire Unit met zich mee en is halfweg haar reis. Op zo'n moment is het gebruikelijk voor een Amerikaans amfibisch landingsschip om een haven aan te doen voor reparaties en onderhoud die niet op zee kunnen plaats vinden. Deze herstellingen vinden traditioneel plaats in havens van bondgenoten. Zo is USS Gunston Hall uit de Whidbey Islandklasse begin juli de haven van Kopenhagen binnen gelopen om daar herstellingen te kunnen uitvoeren.

Door gebruik te maken van regionale maritieme infrastructuur wordt zo de druk op Amerikaanse scheepswerven verlicht en kunnen de landingsschepen weer sneller in hun gebied van operaties worden ingezet.

Regionale partners voor de Amerikaanse marine
Samenwerking tussen de Amerikaanse marine en schepen van andere naties is niets nieuws en dit wordt geregeld ondernomen. Samenwerking en gezamenlijke oefeningen sturen niet enkel een belangrijk politiek signaal tussen de betrokken naties, maar laten in tijden van crisis een veel sneller integratie van eenheden en afstemmen van procedures toe.

Wat echter opvallend is, is hoe vaak in relatief korte tijd het Harry S Truman-eskader de samenwerking opzoekt met de Franse en Italiaanse marines. Een belangrijke katalysator voor deze samenwerking lijkt het gemeenschappelijk en verenigd optreden van de NAVO tegen de Russische invasie van OekraÔne. Deze samenwerking vertaalde zich tot op heden in gezamenlijke vlootoefeningen.

De gelijktijdige integratie van twee FRMM-fregatten om het Amerikaanse vliegdekeskader te versterken kan ook wijzen op een belangrijke trend in de nabije toekomst. Het is bekend dat de Amerikaanse marine in de komende jaren een gevoelige reductie kent in schepen, voornamelijk de kruisers in de Ticonderogaklasse, die op leeftijd zijn en uit dienst worden gesteld. Daarnaast is de Chinese marine in volle opbouw en staat Amerikaanse invloed in de westelijke Pacifische Oceaan onder druk. Chinese ambities in de Zuid Chinese Zee en unificatie met Taiwan betekenen dat meer en meer Amerikaanse schepen nodig zijn in de Pacifische Oceaan.

Op termijn kan dit betekenen dat Amerikaanse vliegdekschepen in Europese wateren het moeten stellen met een significant verkleinde eskader ter bescherming van vliegdekschepen om zo de vliegdekeskaders in de Pacifische Oceaan op peil te houden. In dit scenario is de aanwezigheid van regionale partners die op korte termijn direct mee kunnen opereren in de vliegdekeskaders niet alleen gewenst maar mogelijk zelfs noodzakelijk. De voorkeur in dit soort scenario ligt op sterke regionale maritieme partners met een sterke kennis en ervaring van het regionale maritieme domein. De partners dienen ook voldoende grote schepen te hebben die multifunctioneel kunnen worden ingezet in alle domeinen van maritieme oorlogsvoering. Het is dan ook interessant om te zien dat FREMM-fregatten aan deze criteria voldoen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

VS schrapt kruisers, China bouwt nieuwe