Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse marine kiest Naval Strike Missile als nieuw wapen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-06-2018 | Laatst aangepast: 04-06-2018


Het Naval Strike Missile (NSM) van het Noorse bedrijf Kongsberg wordt het anitschipwapen voor de Littoral Combat Ships (LCS). Ook de toekomstige Amerikaanse fregatten zullen voorzien worden van de NSM.

NSM
Naval Strike Missile. (Foto: Kongsberg)

Het was te verwachten dat de NSM het nieuwe wapen zou worden voor het LCS, aangezien Boeing (Harpoon Next Generation) en Lockheed Martin (Long Range Anti-Ship Missile) hun inzendingen hadden teruggetrokken. De bevestiging vorige week dat de Amerikaanse marine voor het wapen dat Raytheon met Kongsberg aan had geboden, is echter belangrijk voor veel NAVO-landen waaronder Nederland dat de oude Harpoon wil gaan vervangen.De Naval Strike Missile moet vanaf 2020 op de Amerikaanse korvetten worden geplaatst. De Amerikaanse marine wil de LCS'en voorzien van meer vuurkracht en begon daarom een aanbesteding voor een Over The Horizon (OTH) wapen, dat nu dus gewonnen is door Kongsberg. Het Noorse bedrijf begon zelf in 1996 aan de ontwikkeling van het nieuwe anti-schipwapen voor de Noorse marine. In 2007 werd het eerste contract voor productie getekend.

Al snel volgden Polen (kustbatterij), MaleisiŽ en vorig jaar Duitsland. Reeds in 2014 werd de NSM voor het eerst door de Verenigde Staten getest.

Er zijn echter meer landen die nog opereren met het oude Harpoon antischipwapen, waarvan de eerste versie in de jaren '70 werd geproduceerd. Ook Nederland wil dit wapen vervangen, zo bleek onlangs uit de brieven die de staatssecretaris van Defensie aan de Tweede Kamer zond. Of de NSM wordt overwogen is officieel niet bekend, maar is wel zeer waarschijnlijk. Nu de VS voor NSM kiest, is het wapen van Kongsberg weer interessanter geworden, alleen al vanwege het hoge aantal dat zal worden geproduceerd en omdat er meer data verzameld wordt dankzij de vele Amerikaanse lanceringen.Hoewel de Naval Strike Missile een grote stap vooruit is vergeleken met Harpoon, vliegt de missile echter niet veel verder of sneller. Het bereik van de NSM is meer dan 185 km, dat van Harpoon Block II zo'n 278 km. Beide zijn subsone wapens en gaan dus niet sneller dan het geluid. De NSM is vooral een slimmer wapen, hetgeen resulteert in o.a. onvoorspelbare manoeuvres in het laatste deel van de vlucht, herkenning van doelen aan de hand van een IR-sensor die de beelden vergelijkt met een database van schepen in de missile, mogelijkheid om over land te vliegen en navigatie op basis van GPS, terreinherkenning en traagheidsnavigatie.
De NSM is dankzij de laatste optie ook in staat om doelen op land aan te vallen.Hoe modern de NSM ook is, met dit wapen blijft het bereik van de nieuwe Westerse antischipwapens en wordt het verschil met Russische en Chinese wapens niet kleiner. Rusland wil dit jaar het nieuwe hypersone antischipwapen Zircon aan de oppervlaktevloot toevoegen en ook nieuwe Russische onderzeeboten zullen de Zircon krijgen. Dat wapen moet een bereik hebben van maximaal 700 tot 1.000 km en snelheden halen van maximaal tussen 7.000 tot 10.000 km per uur.
De Amerikaanse marine zoekt wel naar mogelijkheden om in de toekomst schepen te voorzien van wapens met een groter bereik. Een van de opties is de herintroductie van de antischipvariant van Tomahawk. Voor de LCS'en gaat dat echter te ver.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Vervanging Harpoon