Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse Tweede Vloot weer operationeel als reactie op toegenomen spanning in Noord-Atlantische Oceaan


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 13-01-2020 | Laatst aangepast: 13-01-2020


Volgens de Verenigde Staten heeft de Tweede Vloot van de Amerikaanse Marine onlangs de status "volledig operationeel" bereikt. Deze vloot is verantwoordelijk voor de Noord-Atlantische Oceaan en verder naar het noorden, maar werd in 2011 opgeheven. Door de spanningen met Rusland is de Tweede Vloot weer opgestart.

USS Gridley
USS Gridley in Tromso, Noorwegen. (Foto: US Navy)

In 2010 werd door de Amerikaanse president Barack Obama nog besloten om de Tweede Vloot te ontbinden. Volgens de 44e president van de Verenigde Staten was deze vloot een overblijfsel van de Koude Oorlog. Aangezien de dreiging steeds minder urgent werd, was een enorme vloot voor deze taak volgens Obama niet meer nodig. Voor de deactivatie van de vloot bestond ze uit ongeveer 126 schepen, 4500 vliegtuigen en tot wel 90.000 militairen.



Maar in een wereld waarin economische, militaire en vooral maritieme dreigingen steeds complexer worden is het volgens de huidige president Donald Trump tijd om deze vloot nieuw leven in te blazen. In 2018 werden de voorbereidingen getroffen en in september 2019 bestond deze 'nieuw' samengestelde vloot al uit 30 schepen en 120 vliegtuigen. De vloot zal hoofdzakelijk opereren in de Noord-Atlantische Oceaan en verder naar het noorden de Noordelijke IJszee. Ook zal het een beperkte rol hebben in het trainen en opwerken van eenheden langs de Oostkust van de Verenigde Staten. Het volledig operationeel verklaren van de Tweede Vloot betekent dat de vloot en haar commandostructuur, dan wel kleiner dan in 2011, in staat is om haar toegewezen operaties uit te voeren.



Zorgen
De vloot is deels ook een antwoord op zorgen van een onderzoeksdienst van het Congres in de Verenigde Staten over de militarisering van de zeeën rondom China. China is bezig met wat de 'Polar Silk Road' wordt genoemd. In een twaalfjarig plan uit 2011 identificeert China zichzelf dan ook als een 'near-arctic state'. Het land wil maar al te graag toegang tot het economisch zeer interessante arctische gebied, en hiertoe is China al jaren bezig met het ontwikkelen van diplomatieke en wetenschappelijke capaciteiten om haar belangen in het Arctische gebied te verdedigen. Door smeltend poolijs ontstaan er nieuwe Arctische handelsroutes boven Rusland, waar ook China veel profijt van zou kunnen hebben of in ieder geval wil hebben.

Vorig jaar noemde de Amerikaanse Marine echter niet China, maar Rusland als haar grootste zorg die de nieuwe vloot zou moeten aankaarten. Hoewel de Russische vloot alleen in historische reputatie nog op kan tegen haar Chinese buren, is de Russische invloed op de nieuwe Arctische handelsroute langs haar noordgrens voor Amerika genoeg reden om dit land ook in deze zaak serieus te nemen. Vooral de groei in de Russische onderzeecapaciteiten is hierbij een belangrijke factor voor het oprichten van de vloot. Deze nieuwe boten beschikken over een nieuwe generatie raketten en een nieuwe generatie nucleaire torpedo's.





Gevechtsklaar
Naast groeiende belangen in het Arctische gebied is ook de Noord-Atlantische Oceaan nog zeer belangrijk voor de Verenigde Staten. In een statement van vice-admiraal Andrew Lewis, commandant van de Tweede Vloot, zegt hij dat het gebied mede door de opening van vaarroutes in het Noordpoolgebied alleen maar zal groeien. De Tweede Vloot moet er volgens Lewis voor zorgen dat de VS in deze regio aanwezig is en gevechtsklaar is wanneer nodig.

Ondanks deze relatief specifieke focus heeft de Tweede Vloot net als alle andere Amerikaanse vloten geen exacte geografische grenzen. Vergeleken met deze andere vloten heeft de Tweede Vloot echter een flink kleinere staf met slechts ongeveer 250 militairen. Toch moet dit commando volgens USNI News in staat zijn om alle operaties in het gebied te overzien, met speciale focus op onderzeebootbestrijding in het licht van Russische dreiging.

Sinds de vloot opnieuw is opgericht heeft de Tweede Vloot al verschillende operaties uitgevoerd in de Baltische regio. Ook is een tijdelijk hoofdkwartier opgericht in IJsland met ongeveer 30 personen als reactie op de toenemende aanwezigheid van Russische onderzeeboten in dat gebied.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen