Marineschepen.nl
 
   
 

'Amfibische aanval bij Oekraïense stad Marioepol'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-02-2022 | Laatst aangepast: 25-02-2022


De Russische marine heeft volgens een bron binnen de Amerikaanse Defensie een amfibische aanval uitgevoerd. Ten westen van de stad Marioepol zouden tegen het einde van de middag (NL tijd) vanuit de Zee van Azov Russische mariniers zijn geland, zo melden Amerikaanse media.

Ropucha
Een Ropuchaklasse landingsvaartuig tijdens een oefening. (Foto: Russische marine)

In potentie zou het volgens de 'US Defense official' gaan "duizenden militairen van de Marine Infanterie". Het bericht van de amfibische landing is niet bevestigd en ook de schatting van de omvang niet. Er zijn geen beelden van een landing.Afgelopen zondag zijn drie Russische landingsschepen in de Zee van Azov gearriveerd. Het gaat om één landingsschip van de Alligatorklasse (de Saratov) en twee van de Ropuchaklasse (de Novocherkassk en de Caesar Kunikov). Deze schepen hebben per stuk ruimte voor 300 tot 350 militairen en 10 tot 13 tanks.

Bij één landing zou het dus in potentie niet gaan om duizenden militairen. Maar mogeljk dat ook andere eenheden betrokken zijn bij de landing. Bijvoorbeeld helikopters of vliegtuigen, aangezien de Marine Infanterie ook een para-eenheid heeft. Ook wordt bij grotere amfibische operaties civiele schepen ingezet.

Als de amfibische landing daadwerkelijk rond het gemelde tijdstip -iets voor zes uur- zou hebben plaatsgehad, zou dat in het donker zijn gebeurd. In Marioepol is om iets over vijf vanmiddag de zon onder gegaan, daar is het één uur later dan hier.
Frederik van Lokeren, voormalig marineofficier, volgt de Russische marine al tijden op de voet en laat weten dat de "Marine Infanterie hier nog nooit voor heeft geoefend en niet de ervaring en uitrusting heeft voor een nachtelijke landing".comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Liveblog - Russische aanval op Oekraïne