Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Amsterdam stopt piraten, Hr.Ms. Zeeleeuw naar huis

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 08-11-2010

Hr.Ms. Amsterdam, het Fast Combat Support Ship (ofwel bevoorrader), verraste afgelopen weekend een aantal piraten en vernietigde hun scheepjes. Onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw rondde haar 2 maanden anti-piraterij operaties af en keert huiswaarts.


Piraten skiff
Een van de twee skiffs die werd vernietigd. (Foto: Koninklijke Marine)

Hr.Ms. Amsterdam vernietigt twee skiffs
Vrijdag 5 november bracht Hr.Ms. Amsterdam in de omgeving van de Somalische oostkust een groep piraten tot stoppen. De Lynx helikopter van de Amsterdam ontdekte tijdens een patrouillevlucht twee snel varende skiffs. Gelet op de piratenmiddelen als ladders en brandstofvaten, waren dit duidelijk piraten. Daarop liet de Amsterdam twee RHIBís met boardingsteams in het water zakken. De Lynx dirigeerde de RHIBís naar de skiffs, die op de vlucht sloegen. Over de verbinding werd de piraten gevraagd te stoppen, maar zij reageerden hier niet op en de helikopter probeerde de skiffs te stoppen met waarschuwingsschoten. De skiffs gingen er vandoor en de piraten stuurden hun bootjes naar het strand. Daar ze hun vaartuigen achter en wisten te ontkomen.Hr.Ms. Amsterdam was echter nog niet verslagen. Mariniers van de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) hebben de piraten die nacht ongezien geobserveerd. Toen de 9 kapers de volgende ochtend weer aan het werk dachten te gaan, waarschuwden de mariniers de Amsterdam. Die zette daarop de Lynx-boordhelikopter in. Opnieuw reageerden de piraten niet op radio-oproepen. Al snel werd over gegaan op waarschuwingsschoten. Maar toen de zeerovers probeerden opnieuw te ontkomen, werd gericht op de bootjes geschoten. Hierop sprongen de mannen overboord en bereikten ze zwemmend de kust. De twee piratenskiffs werden tot zinken gebracht.

Hr.Ms. Zeeleeuw naar huis
De twee maanden die onderzeeboot Hr.Ms. Zeeleeuw doorbracht rond de wateren van Somalie zijn alweer achter de rug. Ondanks dat het terecht is dat onderzeebootoperaties geheim zijn, is het wel erg jammer. Welke successen Hr.Ms. Zeeleeuw precies heeft geboekt is door geheimhouding onbekend.In het kader van de NAVO piraterijbestrijdingsoperatie Ocean Shield heeft de Nederlandse onderzeeboot inlichtingen verzameld. De Zeeleeuw kan zeer dicht bij de kust opereren, waardoor het de piratenkampen ongezien kon bespieden, maar ook de gekaapte koopvaardijschepen en diverse piratenbootjes werden stiekem geobserveerd. Ook kon de Zeeleeuw andere marineschepen waarschuwen over de komst van piraten, die daarop konden ingrijpen. Zoals gezegd is er verder zeer weinig bekend over de activiteiten van deze eerste anti-piraterij missie van een onderzeeboot.

Piraten periscoop
Piraten gezien door de periscoop van Hr.Ms. Zeeleeuw (Bron: NATO)


Commandant van Hr.Ms. Zeeleeuw vertelt over de operatie en de mogelijkheden van de sub.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Walrus klasse
Amsterdam
Piraterij SomaliŽ

Wisseling piratenjacht
Tromp ontwapent piraten
Tromp begint anti-piraterij
Denen stoppen piraten
Evertsen onderschept piraten
Documentaire anti-piraterij
Franse anti-piraterij vertraagd
Walrus bespiedt Iran