Marineschepen.nl
 
   
 

Australië betaalt Naval Group 555 miljoen euro voor verbreken onderzeebootcontract


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-06-2022 | Laatst aangepast: 11-06-2022


De Australische overheid gaat de Franse scheepswerf Naval Group 555 miljoen euro betalen ter compensatie, dat maakte de nieuwe Australische minister-president Anthony Albanese vanochtend bekend. Vorig jaar besloot Australië het vijf jaar oude contract met Naval Group ter waarde van bijna 50 miljard euro te verscheuren.

Attack
Artistimpressie van de Attackklasse. (Beeld: Naval Group)

Los van de compensatie kostte het programma van de twaalf conventionele Attackklasse onderzeeboten de Australiërs zo'n 2,5 miljard euro. In de vijf jaar dat het programma liep werd het nodige opgetuigd. Al begin 2018, toen Marineschepen.nl een bezoek bracht aan de werf in Cherbourg, werd door Australiërs en Fransen in een afgeschermd gebied van het terrein gewerkt aan het programma. Veertig Australische gezinnen waren al overgekomen voor het project dat nog vele jaren zou duren.



Toen de stekker er in september 2021 plotseling uit werd getrokken door Australië, was iedereen verrast. De Franse regering reageerde woest op het besluit van de toenmalige Australische centrum-rechtse president Scott Morrison. De nieuwe president Albanese, van de centrum-linkse partij Labor, hoopt de banden met Frankrijk weer aan te halen, zo zei hij in zijn toespraak. Frankrijk is en blijft immers een speler en partner in de Pacific.



Ondertussen wordt in Australië gewerkt aan het nieuwe programma onder de vlag van AUKUS, de samenwerking tussen Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat nucleaire onderzeeboten moet opleveren. Hoewel de keuze voor een nucleaire onderzeeboot gezien het immense operatiegbied van de Australische onderzeedienst te begrijpen is, net als een samenwerking met de Britten en Amerikanen op gebied van taal en cultuur beter zal aansluiten met Frankrijk, is het geen eenvoudig pad dat bewandeld moet worden.

De onderzeeboten van Naval Group zouden begin jaren '30 worden opgeleverd, voor nucleaire onderzeeboten zal Australië minstens tien jaar langer geduld moeten hebben.
Om die reden pleitten Australische onderzeebootveteranen onlangs voor een interim-oplossing in samenwerking met het Zweedse Saab Kockums, ontwerper van de huidige Collinsklasse onderzeeboten. Deze boten werden tussen 1996 en 2003 in dienst gesteld, en worden opnieuw gemoderniseerd, maar het is twijfelachtig of de boten tot ver in de jaren '40 nog hun taken kunnen volbrengen. De Australische marine zegt echter geen voorstander te zijn van een interim-oplossing, omdat dat extra complexiteit toevoegt. Anderen wijzen dan weer op het feit dat Zweden, met een veel kleinere marine, over enkele jaren met drie verschillende type onderzeeboten werkt. Hoe dan ook kwam tijdens een bezoek dat Marineschepen.nl onlangs bracht aan Saab, naar voren dat er momenteel geen gesprekken worden gevoerd over een Zweeds-Australische tussenoplossing.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Australië stopt samenwerking met Frankrijk