Marineschepen.nl
 
   
 

Australië wil ruim 200 Tomahawk kruisvluchtwapens kopen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 22-03-2023 | Laatst aangepast: 22-03-2023


Na Japan en Groot-Brittannië wil ook Australië Tomahawk langeafstandsraketten van het Amerikaanse bedrijf Raytheon gaan kopen. De goedkeuring voor verkoop van 220 kruisvluchtwapens maakte het Amerikaanse Ministerie van Defensie bekend.

hobart
HMAS Hobart, de eerste torpedobootjager van de uit drie schepen bestaande Hobartklasse, op archiefbeeld. De schepen werden ontworpen en deels gebouwd door het Spaanse Navantia en voorzien van AEGIS, inclusief Mk41-lanceerinrichting. (Foto: Australische marine)

De in totaal 220 raketten worden aangeschaft voor de torpedobootjagers van de Hobartklasse. Australië heeft 200 van de nieuwste variant Block V en 20 Block IV gevraagd. Met de deal in een bedrag van 895 miljoen Amerikaanse dollars gemoeid, zo schreef de Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency.



In de prijs van 895 miljoen dollar zit onder andere het Tactical Tomahawk Weapon Control System (TTWCS), Theater Mission Planning Center (TMPC), reserveonderdelen, opleiding, in-service support; software; hardware; communicatiemiddelen, ook het onderhoud van de raketten inbegrepen. Het nieuws komt niet als een totale verrassing, aangezien Australië in 2012 al overwoog de Tomahawk te kopen.

De raketten zullen worden geplaatst op de drie torpedobootjagers van de Hobart-klasse. Men verwacht geen ingrijpende aanpassingen te hoeven doen op deze schepen om de Tomahawk te kunnen installeren, de schepen zijn voorzien van een Amerikaanse Mk 41 lanceerinrichting als onderdeel van AEGIS.



De Tomahawk
De Tomahawk werd begin jaren tachtig geïntroduceerd. Het wapen is bedoeld om schepen en landdoelen aan te vallen op grote afstanden. De nieuwste variant van Tomahawk, Block V, heeft een bereik van meer dan 1600 km. Binnen die Block V zijn twee varianten; een variant bedoeld tegen schepen (bewegende doelen) en een variant tegen statische landdoelen. Het voordeel van de Block V ten opzichte van de Block IV is een groter bereik en een verlaagde kwetsbaarheid ten opzichte van externe bedreigingen.

Tomahawk heeft geen geleiding nodig van radars; informatie kan vooraf worden ingeladen. Na de lancering vliegt het wapen dan zonder dat het updates nodig heeft naar het doel. De Block V Tomahawk kan ook van doel veranderen tijdens de vlucht en bewegende doelen op zee raken.

Myoko
JS Myoko, een van de vier Japanse Kongoklasse destroyers. De Tomahawk is bestemd voor de schepen die met AEGIS varen, zoals de Kongo's. (Foto: Japanse marine)

Japan, Groot-Brittannië en Nederland in de markt voor Tomahawk
Australië is niet het enige land dat plannen heeft met de Tomahawk. Japan schaft op korte termijn 400 Tomahawks aan, maakte Tokio eind februari bekend. Het zou gaan om een bedrag van 1,55 miljard Amerikaanse dollar. Ook deze Tomahawks zullen op torpedobootjagers worden geplaatst. De levering wordt voorzien in 2026 of 2027. Daarna wil Japan de langeafstandsvariant van de Japanse Type 12-raket op de schepen zetten en vervolgens, begin jaren '30, een hypersoon wapen introduceren.

Groot-Brittannië gaat zijn voorraad oude Tomahawks upgraden naar de nieuwe Block V variant voor een bedrag van 265 miljoen Britse pond. Het gaat om Tomahawk Land Attack Missiles voor de onderzeeboten van de Astuteklasse.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.



De Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregatten zullen in de toekomst vermoedelijk ook worden uitgerust met Tomahawk raketten. Nadat het project Verwerving Maritime Strike werd goedgekeurd, schreef commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas in Alle Hens dat Nederland langeafstandsraketten gaat krijgen voor de LCF’en en de onderzeeboten van de Walrusklasse.

Om welk type raketten het ging, maakte Tas nog niet bekend, maar Marineschepen.nl begreep dat het om de bekende kruisvluchtwapens van Raytheon gaat. Dat de focus bij de marine ligt op Tomahawk heeft voor een belangrijk deel te maken met dat de LCF'en voorzien zijn van de Amerikaanse Mk 41 verticale lanceerinrichting, waar de Tomahawk voor is ontwikkeld.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht