Marineschepen.nl
 
   
 

Beelden van 17 Russische vliegtuigen rond Brits fregat


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-11-2018 | Laatst aangepast: 29-11-2018


Afgelopen maandag zijn voor het eerst beelden getoond van 17 Russische vliegtuigen die rond Type 45 destroyer HMS Duncan cirkelen. De beelden waren te zien in het nieuwe documentaire 'Warship: Life at Sea', op Channel 5. Het incident had in mei plaats toen de Britse destroyer als onderdeel van een NAVO-eskader door de Zwarte Zee voer.

HMS Duncan
HMS Duncan tijdens een bezoek aan Amsterdam. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Op de beelden is niet alleen te zien hoe de Russische vliegtuigen dichtbij de destroyer vliegen, ook is te zien hoe er in de commandocentrale werd gereageerd.De Britse destroyer, de nieuwste van de Type 45's, was van juli 2017 tot begin juli 2018 vlaggenschip van het NAVO-eskader SNMG2. Eind januari voer het schip met het eskader de Zwarte Zee in en in mei weer. Bij die tweede keer kreeg het eskader bezoek van maar liefst 17 Russische gevechtsvliegtuigen die dicht in de buurt van het vlaggenschip vlogen. Aan boord van het schip was een filmcrew voor de serie Warship: Life at Sea en zij filmden het gebeuren. Pas afgelopen maandag, op de dag dat de eerste aflevering werd uitgezonden, werd bekend wat er was voorgevallen.De Britse minister van Defensie Gavin Williamson sprak van "schaamteloze Russische vijandigheid". Los van de muziek en de commentator die de spanning opzwepen, laten de beelden echter een rustige en professionele commandocentrale en brug zien. Na de Russische show of force stuurde een van de Russische vliegers een bericht naar de Duncan: "Good luck, guys". Een van de officieren interpreteerde dat als een cynische succeswens tegen zoveel overmacht. Volgens Lt Cdr Smith, waarschijnlijk de Principle Warfare Officer (PWO, Commandocentrale Officier), zou de Duncan met 48 raketten geen problemen hebben met 17 vliegtuigen.

De commandant van HMS Duncan, Commander Eleanor Stack, zei naar aanleiding van het incident: "Het was ongekend. Er waren meer vliegtuigen dan we in lange tijd hebben gezien."

Godetia
BNS Godetia in september op het Marsdiep. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

BNS Godetia
Marineschepen van NAVO-landen krijgen vaker bezoek van Russische vliegtuigen. Vorige week viel de eert te beurt aan het Belgische commando- en ondersteuningsschip BNS Godetia. Het Belgische marineschip voer in de Oostzee toen twee Su-24 bommenwerpers laag over het schip heen vlogen. Bijzonder aan deze actie was dat de Russische toestellen bewapend waren.

De Godetia vaart aan het hoofd van het permanente NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje SNMCMG1.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen