Marineschepen.nl
 
   
 

Grootste politieke partij BelgiŽ wil fregat meesturen met de Charles de Gaulle


Door: Tobias Kappelle en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-09-2020 | Laatst aangepast: 02-09-2020


Theo Francken, de lijsttrekker van de Belgische politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), heeft aan de Belgische Minister van Defensie gevraagd of BelgiŽ een fregat mee kan sturen met het Franse vliegkampschip Charles de Gaulle naar de Middellandse zee. Het gaat hierbij om het M-fregat BNS Leopold I. De spanningen tussen Turkije en Griekenland lopen de laatste dagen steeds hoger op in het conflict om de Economische Exclusieve Zones in de Middellandse zee. De N-VA lijkt duidelijk te willen maken welke kant BelgiŽ kiest in het conflict.

Charles de Gaulle
BNS Leopold I met FS Charles de Gaulle begin dit jaar. (Foto: Belgische marine)

Griekse en Turkse media meldden eerder dat Frankrijk van plan is met dit vliegkampschip op te stomen naar het oosten van de Middellandse zee en de N-VA wil graag dat BelgiŽ de Leopold I met de Charles de Gaulle meestuurt, om de Belgische steun aan Griekenland kracht bij te zetten.De Leopold I is beschikbaar
Het fregat BNS Leopold I lag gisteren nog in de haven van Zeebrugge, zo blijkt uit een foto van de Belgische marine die gedeeld werd in het kader van de aanstaande mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast. Volgens N-VA Kamerlid Francken zou het fregat bovendien direct inzetbaar zijn en pleitte gisteren tijdens een (video-)debat over landsverdediging voor het zenden van het fregat om "de Turken te tonen dat we hen niet zomaar een vrijgeleide te geven" en "dat we moeten tonen dat we aan de kant van de Grieken staan."


BNS Leopold I is linksboven in beeld te zien.

Opvallend hieraan is dat Francken de inspiratie voor dit idee van Twitter gehaald lijkt te hebben, waar gewezen werd op de optie om het fregat met de Fransen mee te sturen.

Marine: waken voor overbevraging
De commandant van de Belgische marine, admiraal Wim Robberecht, reageerde al snel na het verzoek aan de minister weinig enthousiast op Twitter. ďBij beperkte assets in het militair arsenaal steeds aandacht schenken voor Ďoverbevragingí of Ďreeds gemaakte beloftesí,Ē schrijft Robberecht. Maar militair advies zal worden gegeven indien gevraagd, voegde hij er aan toe.

Voor de Leopold I zou het aansluiten bij de Franse taakgroep het weerzien van bekenden zijn. Begin dit jaar opereerde de Leopold I ook met de Charles de Gaulle in de Middellandse Zee en Noordzee.Andere koers
Voor zover bekend heeft de Minister van Defensie nog niet gereageerd op het voorstel van Francken. Mocht het zover komen dat BelgiŽ daadwerkelijk besluit zijn steun zo expliciet aan Turkije en Griekenland te verklaren, dan zou BelgiŽ met Frankrijk zichtbaar een andere koers kiezen dan de andere EU-landen. De Europese Unie lijkt, onder leiding van EU-voorzitter Duitsland, wel voor dialoog te kiezen en eventueel sancties, maar niet de weg van het sturen van marineschepen. ďNiemand lost dit conflict op door het sturen van marineschepen,Ē zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas onlangs nog.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Frans vliegkampschip mogelijk richting Turkije en Griekenland

Leopold I twee maanden met Charles de Gaulle