Marineschepen.nl
 
   
 

Na lanceerproblemen is Belgisch fregat nu klaar voor Rode Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-04-2024 | Laatst aangepast: 29-04-2024


Het Belgische fregat Louise Marie gaat de Middellandse Zee verruilen voor de Rode Zee. Het M-fregat kampte met technische problemen waardoor een raket niet kon worden gelanceerd en waarna de inzet in de Rode Zee werd uitgesteld. Het fregat is nu wel klaar voor inzet, liet de Belgische marine afgelopen zaterdag weten.

Louise-Marie
BNS Louise Marie op archiefbeeld. De M-fregatten hebben 16 NATO Sea Sparrow-raketten. Deze raketten werden geÔntroduceerd in de jaren zeventig aan boord van de Geleide Wapen fregatten. BelgiŽ heeft twee M-fregatten, Nederland ook. De schepen, inclusief de raketten, worden in Nederland onderhouden. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Samen met Zr.Ms. Tromp stoomde BNS Louise-Marie begin maart vanuit de Noordzee op naar de Middellandse Zee. Beide schepen oefenden gezamenlijk ter voorbereiding op de inzet ter bescherming van de koopvaardij. Eind maart voer de Tromp door het Suezkanaal, de Louise-Marie sloot, verrassend genoeg, nog even aan bij het permanente NAVO-eskader SNMG2 in de Middellandse Zee. Rond 12 april zou het fregat de passage door het Suezkanaal maken om in de Rode Zee aan te sluiten bij de EU-missie Aspides, gecombineerd met Operatie Agenor in de Straat van Hormuz en Perzische Golf.Zover kwam het niet, want begin april slaagde de Louise-Marie er niet in om een raket te lanceren tijdens een oefening. De NATO Sea Sparrow die de inkomende drone had moeten neerhalen, bleef in de lanceercel.
Commandant kapitein Helena Vande Gaer en de Belgische generale staf besloten, volgens persbureau Belga, "de trainingsperiode van het fregat te verlengen als gevolg van eerdere trainingen en technische testen die voorlopig niet het volledig beoogde resultaat halen".

Het schip zette vervolgens koers terug naar het westen van de Middellandse Zee om op 18 april Toulon (Frankrijk) binnen te lopen voor een bezoek van twee dagen. De Louise-Marie was daar, volgens informatie die Marineschepen.nl heeft ontvangen, om de technische problemen van het schip na te lopen. Daarna zou een nieuwe lancering plaatsvinden, maar daar is verder niets over bekend gemaakt.Zeker is wel dat de Belgische marine afgelopen zaterdag dus meldde dat het schip klaar is om deel te nemen aan de missies Aspides en Agenor.

Voor de Louise-Marie de Rode Zee in gaat, zal het eerst nog een haven binnen gaan voor brandstof en bevoorrading.

Oorspronkelijk zou het Belgische fregat in april en mei deelnemen, het is niet duidelijk of daar door de vertraging van bijna drie weken verandering in is gekomen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Raket blijft steken; inzet Belgisch fregat Rode Zee uitgesteld

Maand na aankondiging veel onduidelijkheid Rode Zee-missie Belgisch fregat

BelgiŽ stuurt fregat Louise-Marie naar Rode Zee

Mogelijk Belgisch fregat naar Midden-Oosten