Marineschepen.nl
 
   
 

Belgisch en Nederlands marinepersoneel vanaf nu in zelfde uniform


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-11-2022 | Laatst aangepast: 30-11-2022


De blauwe blokjes-uniformen veroveren langzaamaan niet alleen de Nederlandse vloot, maar sinds deze week ook de Belgische marine. Maandag is BelgiŽ begonnen met het verstrekken van de (tijdelijke) nieuwe uniformen, zo liet de Belgische marine weten.

BelgiŽ
Het nieuwe uniform van flottieljeadmiraal Jan de Beurme, commandant van de Belgische marine. (Foto: Belgische Defensie)

De Belgische Defensie steekt haar militairen in het nieuw. Eerder dit jaar werd bekend dat voor de landcomponent gekozen is voor het Amerikaanse Multicam. De marinecomponent had drie jaar terug al besloten aan te sluiten bij het Nederlandse uniformprogramma. Net als de Nederlandse militairen van de vloot, krijgen de Belgische marinemannen en -vrouwen uniformen met het blauwe Netherlands Fractal Pattern (NFP).Dat betekent echter dat net als voor de Nederlanders dit uniform voor de Belgische marinemilitairen niet het definitieve nieuwe uniform is, maar de tijdelijke versie gebaseerd op wat het Korps Mariniers draagt. Op termijn wordt dit dus vervangen door een daadwerkelijk nieuw uniform.Toch is de verstrekking van de nieuwe Belgische uniformen weer een belangrijk moment in de Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking. Een samenwerking die teruggaat tot 1948 toen beide landen een eerste defensie-overeenkomst tekenden en gaandeweg steeds inniger werd. Behalve gezamenlijke scholen, dezelfde schepen en gedeeld onderhoud, brengt de nieuwe uniformen de mensen ook dichter bij elkaar. Al zijn dankzij de rangonderscheidingstekens, 'Belgium' in hoofdletters en de baret wel de verschillen te zien tussen de Nederlandse en Belgische marinemilitair.De visuele versmelting van beide marines komt nu langzaamaan op gang. Zoals gezegd is BelgiŽ begonnen met de verstrekking van de uniformen aan het marinepersoneel bestaande uit ruim 1.000 militairen. De Nederlandse marine, een kleine 7.500 militairen, begon afgelopen voorjaar met het beschikbaar stellen van pas-sets. Dit najaar zou het personeel de blokjespakken krijgen. Hoewel het nieuwe uniform al wel hier en daar is te zien, lijkt deze nog niet op grote schaal te worden verstrekt. Over die status heeft Marineschepen.nl vragen gesteld.

NFP
In april presenteerde de Nederlandse marine de nieuwe print en het tijdelijke uniform al. (Foto: Defensie)

Ofschoon marinepersoneel uit beide landen straks hetzelfde blauwe werkpak in de kast hebben hangen, zijn de andere marine-uniformen in beide marines verschillend.

De uniformen zijn ontwikkeld in samenwerking met TNO en het Britse bedrijf Pincroft.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Eerste officiŽle foto nieuwe marine-uniformen

Marine vanaf najaar in 'camo'

Zo moet deel uniform er uit zien

Tijdelijk uniform in 2021

Nieuw uniform vertraagd

Camouflagepatroon Nederlandse ťn Belgische marine

Camo is professioneel

Toch camo voor uniform