Marineschepen.nl
 
   
 

Grote mijn geruimd op de Noordzee

Bookmark and Share
Geplaatst: 10-07-2013
Laatst aangepast: 10-07-2013


De Belgische mijnenjager BNS Bellis heeft gisteravond op verzoek van de Koninklijke Marine een grote Britse contactmijn nabij Petten geruimd. Wrakduikers ontdekten het explosief afgelopen weekend nabij het wrak ‘het kolenbootje’. België, Nederland en Frankrijk beschikken over hetzelfde type mijnenjagers. De Nederlandse en Belgische marine werken sinds 1948 samen.

MK17 contactmijn
De contactmijn gezien door de camera van de Seafox (Foto: Belgische Ministerie van Defensie).

Britse contactmijn
De wrakduikers alarmeerden na de ontdekking de Kustwacht die de melding weer doorgaf aan de Koninklijke Marine. De Belgische mijnenjager Bellis kreeg opdracht om de melding te onderzoeken. Dit gebeurde met een Seafox I (identification). Deze torpedovormige onderwaterrobot wordt vanuit de mijnenjachtcentrale op de mijnenjager bestuurd en is uitgerust met een camera. Het bleek om een Britse MK XVII contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog te gaan, een klassieke ‘bolmijn’ met elf stekelvormige contactpunten. Dit was destijds de meest gebruikte Britse mijn. Omdat dit grote explosief een gevaar vormde voor sportduikers, is deze dinsdagavond ter plaatse tot ontploffing gebracht.



Bommen en mijnen vormen nog altijd een gevaar op de Noordzee. Er liggen nog duizenden explosieven op de zeebodem. Wekelijks treffen vissers explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Dat deze na tientallen decennia nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op dek ontplofte. De Nederlandse en Belgische marine hebben daarop de jacht op explosieven verhevigd. Sindsdien zijn er 1.062 mijnen, bommen, granaten en torpedo’s op de Noordzee geruimd.



Belgisch- Nederlandse samenwerking
Dat een Belgische mijnenjager een explosief ruimt in Nederlandse wateren is niet zo vreemd. De Belgische en Nederlandse marine werken al sinds 1948 samen en vormen bijna één marine. De twee marines werken samen op gebied van materieel, onderwijs en operaties. Niet alleen hebben ze dezelfde mijnenjagers, sinds 6 april 1965 volgen Nederlanders en Belgen gezamenlijk hun mijnenbestrijdingsopleiding in het Belgische Oostende. De klassen zijn gemengd en zowel Nederlandse als Belgische docenten geven er les.

comments powered by Disqus

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
Asterklasse mijnenjagers
Zeemijnen
BE-NL samenwerking