Marineschepen.nl
 
   
 

Coronavirus aan boord onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-03-2020 | Laatst aangepast: 30-03-2020


Voor het eerst zijn Nederlandse marinemilitairen positief getest op corona. Acht bemanningsleden van Zr.Ms. Dolfijn zijn besmet of besmet geweest met COVID-19, dat meldt de marine vanmiddag. De onderzeeboot was nabij Schotland en heeft de reis vroegtijdig afgebroken.

Walrus
Zr.Ms. Walrus in Schotse wateren tijdens de commandantenopleiding. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Van de 58 personen aan boord van Zr.Ms. Dolfijn, een van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse, is bij acht personen het coronavirus vastgesteld. Vijftien personen hadden milde griepverschijnselen en werden daarom getest op het virus. Uit de tests bleek dus dat een deel besmet is met COVID-19.Volgens de marine maken ze het goed en de bemanning is er rustig onder. Eťn van de personen aan bord had koorts en hoestklachten. "Eerder vertoonden andere bemanningsleden ook dergelijke verschijnselen," zo meldt het persbericht.De Dolfijn is momenteel onderweg naar Den Helder. Dat is twee weken eerder dan verwacht. De Dolfijn was in Schotse wateren voor de internationale commandantenopleiding SMCC. Ook zou de Dolfijn vermoedelijk meedoen aan de sterk gekrompen oefening Joint Warrior 20-1, die de komende weken plaatsvindt.

Plymouth
Voordat de Nederlandse onderzeeboot naar Schotse wateren voer, was de Dolfijn enkele dagen in Plymouth.
Na aankomst in Nederland zal de bemanning van de Dolfijn twee weken in quarantaine gaan om verdere besmetting te voorkomen. Overigens is precies vandaag de bemanning van de Karel Doorman in quarantaine gegaan, voorafgaand aan eventuele inzet van het schip in het Caribisch gebied.

Laatste week
De besmetting is in de eerste plaats slecht nieuws voor de besmette personen, maar ook voor de perishers, ofwel de cursisten die meedoen aan de commandantenopleiding. Het gaat dan niet om alleen Nederlandse cursisten, aangezien er ieder jaar sinds Nederland deze opleiding verzorgt er buitenlandse deelnemers zijn. Vooral AustraliŽ stuurt structureel onderzeebootofficieren om door deze uiterst zware opleiding te gaan.

De Nederlandse en buitenlandse cursisten hebben hun hele loopbaan naar de Submarine Command Course (SMCC) toegewerkt en deze wordt nu (voor zover bekend) voor het eerst voortijdig afgebroken. Dat gebeurt ook nog eens op een zuur moment, namelijk aan het begin van de laatste week van de opleiding.

Lees hier meer over deze opleiding in Schotse wateren.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bemanning Doorman in quarantaine