Marineschepen.nl
 
   
 

Bemanningslid Belgisch fregat Leopold I met corona besmet en in Den Helder afgezet


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-03-2020 | Laatst aangepast: 25-03-2020


Een van de bemanningsleden van het Belgische fregat Leopold I is besmet geraakt met het coronavirus, dat meldt de Belgische marine. De ontdekking werd op zee gedaan en marineman of -vrouw is inmiddels afgezet in Den Helder.

Leopold I
BNS Leopold I in januari 2020 in Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

BNS Leopold I vertrok eind februari om twee maanden deel uit te maken van het Franse eskader rond vliegkampschip Charles de Gaulle. Het fregat vertrok daarop naar de Middellandse Zee en koerste met het verband naar de Noordzee. Ondanks de geannuleerde oefening Frisian Flag, vertrokken de schepen na een havenbezoek aan Brest weer naar zee. Op zee oefenden de schepen en was het in contact met Russische marineschepen.



Aan boord van het Belgische fregat werd een van de bemanningsleden echter ziek en werd corona geconstateerd. Daarop is het M-fregat naar Den Helder gevaren, werd de familie geïnformeerd en is het bemanningslid afgezet.

Naar Zeebrugge
Het M-fregat is nu onderweg naar Zeebrugge en zal daar vrijdagochtend arriveren. Waarom de Leopold I niet direct vanuit Den Helder naar Zeebrugge is gevaren (dat neemt immers geen vijf dagen in beslag), is door de Belgische marine niet bekend gemaakt.

Zeker is wel dat het schip veel eerder dan gepland in de Belgische marinehaven zal aankomen, oorspronkelijk stond die datum op 24 april. En afgelopen zondag nog zei de Belgische Defensie dat het fregat juist langer op zee zou blijven omdat er aan boord niemand ziek was. Uit een reportage van het Belgische VRT nieuws bleek dat er ongerustheid was bij het thuisfront van de Belgische militairen die momenteel in Mali zijn, vanwege de gebrekkige informatie die zij vanuit Defensie krijgen.

Of de bemanningsleden van de Leopold I het thuisfront vrijdag direct in de armen kan sluiten is nog maar de vraag. Er wordt gespeculeerd dat het schip na aankomst twee weken in quarantaine zou gaan. Als dat klopt zal de Leopold I niet het eerste marineschip in quarantaine zijn. Eerder deze maand ging het Noorse fregat Fridtjof Nansen in quarantaine, maar dan op zee. Er was niemand besmet, maar de maatregelen zijn getroffen uit voorzorg.



Havens
Het is uiteraard gissen naar de oorzaak van de besmetting. Mogelijk dat bemanningsleden op zee aan boord van andere marineschepen zijn geweest, maar waarschijnlijker is dat de besmetting is opgedaan in een haven. De Leopold I is sinds het vertrek in Spanje, Frankrijk en Nederland afgemeerd geweest. Zo was het schip vanaf 2 maart vier dagen in Malaga, vanaf 13 maart drie dagen in Brest en 18 t/m 20 maart in Den Helder.

Het is onbekend of er ook aan boord van de Franse schepen, zoals de Charles de Gaulle of de Normandie besmettingen zijn.

Meer besmettingen
Behalve de Leopold I kan ook het Amerikaanse vliegkampschip USS Theodore Roosevelt worden toegevoegd aan het lijstje met besmettingen aan boord. Op die carrier werd bij drie bemanningsleden COVID-19 geconstateerd.

Vooralsnog is er geen besmetting op een Nederlands marineschip geconstateerd (wel bij Nederlandse militairen in Litouwen). Eerder begreep Marineschepen.nl van de Koninklijke Marine dat als er op een Nederlands schip een besmetting wordt geconstateerd, deze persoon direct wordt geïsoleerd en van boord zal gaan. Momenteel zijn meerdere Nederlandse schepen op zee, waaronder Zr.Ms. Karel Doorman.

Leopold I
De Leopold I heeft op 20 maart voor het laatst de AIS-transponder aan gehad, na een spoedreparatie in Den Helder. (Beeld: Vesselfinder.com)

Onrust en onduidelijkheid over Belgische acties
Wel is er onrust ontstaan bij Nederlands marinepersoneel, zo meldt het Noordhollands Dagblad vanavond. Het Belgische fregat was namelijk vorige week woensdag 18 maart t/m vrijdag 20 maart in Den Helder vanwege een spoedreparatie. Omdat de Belgische fregatten in Den Helder worden onderhouden, gebeurde die reparatie ook door personeel van de Dienst Materiële Instandhouding (DMI). Zij zijn niet geïnformeerd over een besmetting en nu wordt uitgezocht wie van de monteurs wanneer aan boord is gegaan.



Opvallend is dat ook onduidelijk is wanneer precies het zieke bemanningslid van boord is gegaan en hoe. De Belgische marine is erg zwijgzaam over het incident en zegt alleen dat de patient 'enkele dagen geleden' van boord is gegaan. De Nederlandse marine zoekt uit wanneer en hoe (het schip beschikt over een Alouette-III helikopter) de Leopold I het bemanningslid heeft afgezet. Mogelijk is dat vorige week tijdens het bezoek aan Den Helder gebeurd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Defensie onderzoekt anticorona-inzet

Coronavirus raakt onderzeeboten

Frisian Flag geannuleerd

Nog geen extra maatregelen