Marineschepen.nl
 
   
 

Bijna aanvaring Chinees en Amerikaans marineschip in Straat van Taiwan


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 05-06-2023 | Laatst aangepast: 05-06-2023


De Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon is zaterdag in de Straat van Taiwan bijna in aanvaring gekomen met een schip van de Chinese marine. Torpedobootjager Suhzou (Type 052DL) sneed de Chung-Hoon volgens de Amerikaanse marine af, waardoor de twee schepen elkaar tot op krap 140 meter naderden. Volgens de Amerikaanse Defensie gebeurde dit op een "onveilige manier".

Suzhou
De Suzhou is varend op hoge snelheid te zien voor de Amerikaanse destroyer USS Chung-Hoon. (Foto: Amerikaanse marine)

USS Chung-Hoon en HMCS Montreal opereren sinds 25 mei bezig in en rond de Zuid-Chinese Zee. Beide schepen voeren zaterdag door de Straat van Taiwan. Al bestaat het middelste deel uit internationale wateren, een dergelijke passage wordt door China gezien als provocatie.Aan boord van het Canadese fregat HMCS Montreal reizen journalisten mee van het medium Global News. Deze journalisten waren naar eigen zeggen vanaf de brugvleugel getuige van de bijna-aanvaring.Ramkoers
De Suzhou escorteerde samen met andere Chinese marineschepen de Montreal en de Chung-Hoon tijdens hun passage door de wateren tussen Taiwan en China. Op een bepaald moment veranderde de Suzhou van koers en waarschuwde het Amerikaanse schip, zo beschrijft Global News het incident. Het Chinese schip riep de Amerikaanse torpedobootjager op via een radioverbinding en waarschuwde dat de Amerikanen van koers moesten veranderen en anders zou er een aanvaring plaatsvinden. De Chung-Hoon zocht contact met de Suhzou en verzocht het Chinese schip om uit te wijken, maar hieraan werd geen gehoor gegeven. Het Chinese schip naderde het Amerikaanse schip op hoge snelheid en de Amerikaanse torpedobootjager was genoodzaakt om uit te wijken en flink af te remmen.Volgens Paul Mountford, commandant van HMCS Montreal, zei tegenover Global News dat er sprake was van een doelbewuste actie van de Chinezen: "Het schip maakte veel snelheid en sneed voorlangs de boeg van de Chung-Hoon. Het was niet professioneel en duidelijk met opzet. Het feit dat het al voor de actie werd aangekondigd over de radio geeft eens te meer aan dat dit een doelbewuste actie was."

China claimde volgens Mountford ten onrechte dat de schepen zich in Chinese wateren bevonden: "De Chinezen lieten zowel het Amerikaanse als het Canadese schip over de radio weten dat ze zich in Chinese territoriale wateren bevonden, terwijl de missie plaatsvond in internationale wateren. Ik hoop dat dit een op zichzelf staand incident was en dat het niet nog een keer gebeurt, want wij hebben de internationale wet aan onze kant staan. Dit zijn internationale wateren."

China kwam zelf echter ook met een reactie via een woordvoerder van de Chinese ambassade in Canada. Hierin werd gesteld dat het incident opgeblazen is en dat de schepen slechts wettig en professioneel gemonitord werden door de Chinese marine en luchtmacht.

Het incident is het zoveelste in een reeks. De spanningen tussen China en Taiwan, en de VS zijn de laatste maanden alleen maar verder opgelopen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Chinese marineschepen over middenlijn

Amerikaanse kruisers door de Straat van Taiwan

Blokkade Taiwan lijkt waarschijnlijker