Marineschepen.nl
 
   
 

'Binnen twee weken noodoplossing voor Meeuwennest'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-04-2018 | Laatst aangepast: 03-04-2018


Het bedrijfsrestaurant 'Meeuwennest' op de Nieuwe Haven in Den Helder is sinds vrijdag gesloten. Marinepersoneel is vanaf vandaag aangewezen op andere marinelocaties in Den Helder. Binnen twee weken verwacht de Defensiecateraar Paresto op de Nieuwe Haven zelf een tijdelijke oplossing te kunnen aanbieden.

Paresto
Medewerkers van Paresto (afkorting voor 'paarse restaurant organisatie') in een van de bedrijfsrestaurants. (Foto: Defensie)

In januari had personeel van het Meeuwennest aan de medenzeggenschapscommissie van Paresto (een afdeling die valt onder het Defensie Ondersteunings Commando, voorheen CDC) een brief gestuurd met daar in hun klachten over de hygiŽne in het bedrijfsrestaurant. Het personeel had uitwerpselen van ratten of muizen gevonden, zij constateerden bovendien problemen met de luchtafvoer en problemen met drinkwater. Volgens de marine en Paresto waren die problemen onder controle, maar vorige week werd vanwege de onrust toch besloten om nog een grondig onderzoek te laten uitvoeren.Tijdens de controle afgelopen vrijdag bleek dat er zich mogelijk een lek in de riolering bevindt, waarna de marine in samenspraak met Paresto besloot om het Meeuwennest te sluiten. "Het was een nieuw probleem. Het Meeuwennest blijft nu dicht totdat we kunnen garanderen dat de riolering geen probleem vormt voor het bedrijfsrestaurant," lichtte een woordvoerder vandaag toe.

Omdat de verwachting is dat het Meeuwennest nog wel even gesloten blijft, werkt Paresto momenteel aan een tijdelijke oplossing om weer op de Nieuwe Haven te kunnen koken. Een van de opties is om een noodkeuken neer te zetten.Voor het marinepersoneel, dat vandaag na het Paasweekeinde weer aan het werk gaat, is die noodoplossing er nog niet. Zij moeten voor de maaltijden dus uitwijken naar andere locaties. Met bussen werd het personeel vanmiddag vervoerd naar de bedrijfsrestaurants van Maritiem Vliegkamp De Kooy, Marinekazerne Erfprins en naar het KIM. Toen afgelopen november door problemen met luchtafvoer zwarte rook in het Meeuwennest was gekomen, moest het restaurant een dag dicht en werd dat ook zo opgelost.

"We houden er rekening mee in ieder geval deze week en volgende week nog de huidige regeling aan te houden. Voor het ontbijt en avondeten hebben we lunchpakketten beschikbaar voor wal/boordplaatsers," zei een marinewoordvoerder.

Overigens kan men ook uitwijken naar de Witte Raaf, maar de horeca-voorzieningen aldaar zijn niet ingericht om het Meeuwennest te vervangen. Al sinds jaren wordt aan boord van de marineschepen binnenliggend in Den Helder niet meer gekookt.

Laatste grote renovatie in 1996
Het Meeuwennest is een oud gebouw en renovatie of nieuwbouw is de afgelopen jaren door bezuinigingen meerdere keren uitgesteld. Het gebouw stamt uit 1968 toen het, als onderdeel van de nieuwe Marinekazerne Willemsoord, werd opgeleverd als het cafetaria, dwz het eetverblijf voor korporaals en manschappen.

De laatste grote renovatie van het Meeuwennest begon in 1995, toen ook de andere 'meeuw-gebouwen' zoals IJsmeeuw, Mantelmeeuw en Sneeuwmeeuw werden verbouwd. Na die volgens het Jaarboekje KM 1996 "ingrijpende verbouwing" werd het Meeuwennest als 'all ranks' bedrijfsrestaurant in gebruik genomen en konden alle militairen en burgers van de Nieuwe Haven er voor de maaltijden terecht.

Volgens cijfers uit 2001 lunchten er duizend tot tweeduizend (op de woensdag) personen per dag in het Meeuwennest.

In 2008 werd een studie uitgevoerd naar de vervanging van het Meeuwennest. Wat er exact uit de studie kwam, is bij Marineschepen.nl momenteel niet bekend, zeker is wel dat het bedrijfsrestaurant niet is vervangen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen