Marineschepen.nl
 
   
 

Binnenkort weer stationsschip in Caribisch gebied; Groningen onderweg


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 25-02-2024 | Laatst aangepast: 25-02-2024


Zr.Ms. Groningen is gisteren vanuit Den Helder vertrokken naar het Caribisch gebied. Het patrouilleschip van de Hollandklasse zal tot en met eind augustus dienen als stationsschip van Nederland in de West. Daarmee komt een einde aan een periode van een klein half jaar dat er namens Nederland geen stationsschip beschikbaar was in het gebied.

Zr.Ms. Groningen
Zr.Ms. Groningen op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Als stationsschip zal Zr.Ms. Groningen zich vooral richten op drie kerntaken. Dit is het ondersteunen van de kustwacht, humanitaire hulpverlening en anti-drugsoperaties.In 2023 was de Groningen ook al actief als drugsjager in het gebied. In een half jaar tijd werden toen elf drugstransporten onderschept. Bij deze operaties krijgt men dit jaar hulp van de Amerikaanse kustwacht in de vorm van een helikopter.

Half jaar zonder stationsschip
Met het vertrek van Zr.Ms. Groningen komt er een einde aan een vervelende periode van een klein half jaar voor de marine waarin er geen stationsschip in het Caribisch gebied aanwezig was. Nadat de Groningen terugkeerde van zijn reis naar de West van mei tot en met oktober 2023 werd er geen nieuw schip gestuurd.

De terugreis had na afloop van het orkaanseizoen plaats, maar op de dag van thuiskomst in Den Helder werd in Sint-Maarten nog voorbereidingen getroffen voor de passage van orkaan Tammy. In de nacht voor de orkaan dicht langs het eiland zou trekken, boog deze af en passeerde zonder grote schade aan te richten.

Marineschepen.nl deed in oktober navraag bij de marine over het uitblijven van de aankondiging van een nieuw stationsschip in de West. Hieruit bleek dat er geen vervanger zou komen.Technische problemen en andere plannen
Als reden hiervoor werd destijds aangedragen dat er veel onderhoudswerkzaamheden op de planning stonden voor patrouilleschepen en dat er door de brand op Zr.Ms. Zeeland simpelweg geen schip beschikbaar was.

In feite was al eerder gepland dat de Karel Doorman als stationsschip zou fungeren, maar door die plannen ging een streep vanwege technische problemen met de transformatoren van de dieselelektrische voortstuwing. Hiervoor werd het schip al half 2023 tegen de kant gelegd voor reparatie. Na zeven maanden kon het JSS in januari 2024 naar zee, waarna het oefenprogramma's afwerkte voor de kust van Plymouth en richting Steadfast Defender vertrok.

In eerste instantie zou het gat slechts twee maanden duren, omdat Zr.Ms. Holland in januari van 2024 de reis naar de West zou maken. Dit plan werd echter ook gewijzigd toen het schip in november van 2023 halsoverkop naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee moest om eventueel hulp te bieden aan Gaza. Uiteindelijk werd de Holland werd niet gevraagd voor hulp en het schip keerde na twee maanden wachten in februari weer terug.

Ook werd Zr.Ms. Zeven ProvinciŽn genoemd als schip dat richting het Caribisch gebied zou gaan, maar het Luchtverdedigings- en commandofregat heeft de reis niet gemaakt.

Uiteindelijk is het dus Zr.Ms. Groningen geworden. Normaliter duurt de oversteek zo'n elf dagen.

Zr.Ms. Groningen
Het schip dat nu naar het Caribisch gebied gaat is een van de vier patrouilleschepen en ontworpen voor taken in de West. De Groningen is het vierde schip van de Hollandklasse, waarvan de schepen in 2012 en 2013 in dienst gesteld werden. Het schip werd deels in RoemeniŽ en deels in Vlissingen door Damen gebouwd.

Voor meer informatie over het schip, zie hier.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Geen marineschip beschikbaar voor Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland wachtte bijna 2 maanden op inzet, nu naar huisIHDG