Marineschepen.nl
 
   
 

Maritieme blokkade van Taiwan lijkt waarschijnlijker plan van China dan amfibische aanval


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 15-08-2022 | Laatst aangepast: 15-08-2022


In een vorig artikel brachten we de samenstelling en relatieve zwakte van de Taiwanese marine in kaart om het succesvol tegen de Chinese volksmarine op te nemen. Tegelijk zien we dat China een duidelijke wijziging aan het doorvoeren is in haar maritieme strategie om Taiwan op de knieën te krijgen. Wanneer de spanningen tussen beide landen oplopen wordt er steeds gesproken over de mogelijkheden die China heeft om een amfibische aanval te ondernemen tegen Taiwan. Wat we echter de afgelopen periode tijdens de Vierde Taiwancrisis observeren is een duidelijke wijziging van de Chinese operationele inzet. De focus verschuift weg van een amfibische aanval en lijkt zich te richten op het instellen van een maritieme blokkade van het eiland.

Chinese marineschepen
Chinese marineschepen op archiefbeeld. (Foto: Chinese marine)

Risico's van een directe amfibische aanval
Telkens als de spanningen tussen China en Taiwan verder oplopen wordt er gesproken over de mogelijkheid van China om een amfibische aanval op Taiwan uit te voeren. Dit topic is door alle betrokken partijen reeds vele jaren uitbundig bestudeerd en ingeoefend en de conclusies blijven nog steeds geldend in elk scenario. Een rechtstreekse amfibische aanval op Taiwan is een zelfmoordscenario voor China dat enkel zal leiden tot het verlies van kwalitatieve hoog getrainde troepen.



Allereerst is het onmogelijk voor China om operationele geheimhouding, en dus het verrassingselement, van de invasie te behouden. Satellietobservaties en sociale media garanderen dat de troepenopbouw van amfibische eenheden en schepen snel gedetecteerd worden in de paar havens van waaruit de invasievloot verzameld kan worden. Daarnaast zijn er slechts twee periodes in het jaar waarin het weer voldoende kalm is om een aanval uit te voeren. Normaliter vallen deze periodes in oktober en april wanneer de tyfoons over zijn.

Ook qua invasiestranden is er geen operationele geheimhouding mogelijk. Er zijn op Taiwan slechts een beperkt aantal stranden die geschikt zijn voor de ontplooiing van voldoende grote invasiemacht. De verdediging van deze stranden is reeds jarenlang geoefend door het Taiwanese leger. De maritieme defensietactiek van Taiwan bestaat eveneens uit het leggen van mijnen voor de kust van deze invasiestranden om de naderingsfase van de Chinese marine op te breken. Hiervoor worden vooral de snelle mijnenleggers en onderzeeboten van de Taiwanese marine voor ingezet.

Slaagt China erin om troepen aan land te zetten, dan verplaatst de strijd zich naar bewoond gebied en de grote steden waar de verdediging een sterk voordeel heeft op de aanvaller. Verder naar het oosten liggen dan weer bergketens van waaruit Taiwanese troepen guerrilla-tactieken kunnen inzetten tegen een Chinese bezettingsmacht.

Overgang naar maritieme blokkade
De afgelopen weken lijkt het alsof de Chinese krijgsmacht de voorkeur heeft voor een invasie boven een maritieme blokkade van Taiwan, zo waarschuwden experts eerder. Een scenario waar Taiwan zelf eerder ook op wees. De keuze van de oefengebieden waren gelegen in zones rondom het eiland maar belangrijker is dat deze zones nabij Taiwanese havens lagen. De gekozen oefenzones werden niet alleen bestookt met ballistische raketten, vermoedelijk de DF-16 anti-scheeps ballistische raketten, maar er werd ook gepatrouilleerd door oppervlakteschepen van de Chinese marine. Daarnaast voerde de luchtmacht geregeld vluchten uit met onderscheppingsvliegtuigen van het type J-16 en Su-30 in een oefening gericht op het behalen en behouden van dominantie in de lucht.

Een maritieme blokkade van Taiwan wordt langer genoemd als het meest realistische scenario waarop China kan rekenen om Taiwan op de knieën te krijgen. Het vermijd de directe amfibische aanval die China niet kan winnen en maakt gebruikt van de maritieme zwakte van Taiwan, namelijk het feit dat het eiland afhankelijk is van overzeese handel en niet de maritieme kracht heeft om een blokkade te doorbreken. Een maritieme blokkade is nog steeds een oorlogsdaad, maar oogt naar buiten toe minder schadelijk. Blokkades hebben tijd nodig om effectief te worden waardoor de noodzaak voor verdere militaire escalatie door Taiwanese bondgenoten uitgesteld kan worden. Zonder direct voelbare effecten en slachtoffers kan de opinie in het Westen nog altijd neigen naar het zoeken van een diplomatiek antwoord terwijl mobilisatie en interventie uitgesteld worden. In de tussentijd voelt Taiwan echter wel de gevolgen van het stilvallen van haar handel en economische activiteit waarbij het dagelijkse leven op het eiland stil komt te vallen.



Subtieler is de instelling van een embargo met sancties tegen Taiwan waarbij de Chinese marine schepen op zee tegenhoudt en controleert op goederen die onder de opgelegde sancties vallen. De effecten zijn quasi dezelfde als dit van een blokkade met het verschil dat een beperkte economische activiteit en handel nog kan plaats vinden, echter onder zwaar verstoorde condities.

De bedoeling van zowel blokkade als embargo is het economische verzwakken van Taiwan en zo de gevechtskracht langzaam af te zwakken door tekorten aan onderdelen, munitie, voedsel, technologie enz. Deze verzwakking zal echter pas over lange termijn plaats vinden aangezien de Taiwanese krijgsmacht nog een tijd op aangelegde voorraden kan teren.

Blokkade en embargo spelen in op de Taiwanese maritieme zwakte. De vloot en tactieken zijn gebouwd rond het concept om het eiland te verdedigen tegen een amfibische aanval. Het doorbreken van de blokkade vereist dat de Taiwanese vloot geconcentreerd kan worden om een uitbraak te doen. Deze vlootconcentratie kan echter tijdig door China gedetecteerd worden waarop deze op zijn beurt haar eigen vloot kan concentreren. Gezien het verschil in aantal schepen, kwantiteit brengt een kwaliteit van zichzelf mee, is de kans klein dat Taiwan op zichzelf de blokkade kan doorbreken. De rol van Taiwanese onderzeeboten dienen echter in dit scenario niet onderschat te worden omdat dit wapenplatform de meeste kans op slagen heeft om de blokkade te bestrijden.

Het instellen van een maritieme blokkade is voor China de meest voordelige strategie. In tegenstelling tot een amfibische aanval kan een blokkade al reeds op enkele uren tijd worden ingesteld door middel van de reeds inzetbare raketsystemen, vliegtuigen en schepen in de regio. De blokkade kan dan in de loop van de komende dagen steeds verder verstrekt worden door de toevoer van nieuwe wapenplatformen vanuit andere Chinese regio's. Deze situatie doet denken aan de maritieme blokkade van Duitsland door Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog waarbij uitbraakpogingen van de Duitse vloot steeds werden opgevangen door de concentratie van de Engelse vloot.

Amfibische aanval pas als laatste fase
Een Taiwan dat economisch verzwakt staat is meer vatbaarder voor een amfibische aanval net omdat de gevechtskracht langzaam afbrokkelt. Deze afbrokkeling kan versneld worden indien China naast de blokkade verder escaleert door militaire doelen op het eiland te treffen met ballistische raketten, kruisvluchtwapens en luchtaanvallen. Deze escalatie is niet zonder risico's omdat het met grote waarschijnlijkheid een onmiddellijke Amerikaanse interventie zal veroorzaken.

Een maritieme blokkade zal dan in de eerste plaats dienen om Taiwan gedeeltelijk economisch te verzwakken en tijd te winnen voor de amfibische opbouw te doen. Deze troepenopbouw kan dan handig door de Chinese diplomatie uitgespeeld worden om druk uit te oefenen in diplomatieke onderhandelingen. Zo werd onder andere de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne tijden de afgelopen winter verkeerd geïnterpreteerd in het Westen als een onderhandelingsstrategie.

Nieuwe oefeningen
Ondertussen is de kou nog niet uit de lucht tussen China, Taiwan en de VS. Gisteren bracht een Amerikaanse delegatie een bezoek aan Taiwan. De plannen voor dat bezoek waren niet bekend gemaakt en China was onaangenaam verrast. Volgens Taiwan waren er al 6 marineschepen en 22 vliegtuigen in de Straat van Taiwan, dat aantal kan weer toenemen nu China als reactie op het onverwachte bezoek heeft gezegd nieuwe oefeningen te gaan houden. Mogelijk valt daar weer meer uit af te leiden.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

China is (nog) niet klaar voor invasie Taiwan, maar Taiwanese marine ook niet