Marineschepen.nl
 
   
 

Tweede vliegdekschip China krijgt vormBericht geplaatst: 23-08-2016 | Laatst aangepast: 23-08-2016

Nieuwe satellietfoto's van de Dalian Shipyard laten zien dat het tweede vliegkampschip van China vorm begint te krijgen. De verschillende secties die de romp moeten vormen zijn vrijwel allemaal gekoppeld. Het nieuwe vliegkampschip is het eerste dat ooit in China zelf gebouwd wordt. In 2019-2020 moet het schip in dienst worden gesteld.


De bouw van het nieuwe Chinese vliegkampschip is ook via Google Maps te volgen. Deze satellietfoto is op 28 juni 2016 genomen. (Bron: Google Maps)

Het meeste werk aan de romp van China's nieuwe vliegkampschip, dat vooralsnog Type 001A wordt genoemd, is gedaan. Dat blijkt uit satellietbeelden van afgelopen donderdag. Het toonaangevende Jane's publiceerde een foto van de toekomstige carrier in aanbouw. Hier is te zien dat de secties onder het vliegdek in ruwbouw gereed zijn, de opbouw staat nog op apart op de werf. Ook is te zien dat de basis van het vliegdek is gelegd.De huidige vorm van de in aanbouw zijnde carrier toont grote gelijkenis met de Liaoning, het eerste Chinese vliegkampschip, dat ooit gebouwd werd voor de Sovjetmarine. Net als de Liaoning zal het nieuwe vliegkampschip zo'n 270 meter lang worden en zal het een zogenaamde ski-jump krijgen. Dankzij deze schans is een complexe katapult niet nodig om vliegtuigen te lanceren. Het nadeel is dat de vliegtuigen hierdoor minder brandstof en wapens kunnen meenemen.De bouw van het vliegdekschip begon in 2015 op de scheepswerf in het noordoosten van China. In december 2015 werden de plannen voor een tweede vliegkampschip voor het eerst bekend gemaakt.

De Type 001A heeft sindsdien snel vorm gekregen. Op foto's genomen in mei 2016 is het schip nog niet te herkennen als een vliegkampschip, omdat het hele vliegdek nog niet was geplaatst. Ook was het eiland, de opbouw, nog niet te herkennen.

Overigens blijft het niet bij twee vliegkampschepen. Eerder dit jaar werd bekend dat het derde vliegdekschip van China nog groter zal zijn en wel katapults zal krijgen.

Lees meer over Type 001A, het tweede Chinese vliegkampschipDe Chinese nieuwbouwplannen worden door veel landen op de voet gevolgd, zeker nu de spanningen in de Zuid-Chinese Zee maar blijven oplopen. Begin augustus werd AustraliŽ in een Chinese krant nog gewaarschuwd, nadat AustraliŽ de claim van China op het zeegebied had bekritiseerd. "If Australia steps into the South China Sea waters, it will be an ideal target for China to warn and strike," schreef de Engelstalige Global Times, een uitgave van de Chinese Communistische Partij.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 001A vliegdekschip
China: meer vliegdekschepen