Marineschepen.nl
 
   
 

Grote brand aan boord van Zr.Ms. Zeeland geblust


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-07-2022 | Laatst aangepast: 04-07-2022


Aan boord van patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland woedde vannacht anderhalf uur brand. Het zou zijn gegaan om een grote brand. Er was niemand aan boord van het schip en er is ook tijdens het blussen niemand gewond geraakt.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland op archiefbeeld in de Nieuwe Haven. (Foto: Defensie)

Nieuw artikel hier

Rond half twee vannacht brak de brand uit op de Zeeland. Het patrouilleschip van de Hollandklasse lag in Dok VI van de Directie MateriŽle Instandhouding (DMI). De brand zou zijn begonnen in elektrische instrumentenruimte 2, maar die informatie is nog niet bevestigd.De brandweer schaalde een half uur na de eerste melding van 01:18 uur op naar "zeer grote brand", zo valt te lezen op onder andere Alarmeringen.nl. De brandweer kwam volgens dezelfde website in actie met twee tankautospuiten en de hulp van korpsen uit Breezand werd ingeroepen. Er werden ook twee ambulances gestuurd.De Koninklijke Marine beschikt over een eigen Marinebrandweer, juist voor branden aan boord van schepen op de Nieuwe Haven (al wordt dit brandweerkorps ook ingezet voor civiele noodsituaties in de stad). Samen met de civiele brandweer van Den Helder oefende de Marinebrandweer vrijdag nog voor een grote brand in de haven. Die oefenbrand woedde aan boord van een fregat.

Nu was het echt raak aan boord van de Zeeland. Rond 03:00 uur was de brand onder controle.

Nieuwe Haven
Archiefbeeld van de Nieuwe Haven. Dok VI (of Dok 6) is het grote rechthoekige gebouw net iets rechts van het midden in het beeld te zien. Dit is een dok waar vooral de fregatten worden gedokt. (Foto: Defensie)

Vanochtend mocht de bemanning nog niet aan boord.

Update 09:00 uur: vrees voor veel schade
Marineschepen.nl krijgt berichten van mensen die meer hebben gezien van de Zeeland en de eerste geluiden zijn zorgwekkend. Op het eerste gezicht lijkt er veel schade te zijn.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland in Dok VI met daarboven duidelijk zichtbare rook. (Foto: onbekend)

Nieuwe Haven
Een gang aan boord van het schip. (Foto: onbekend)

Update 10:40 uur: zwartgeblakerde gangen
Op foto's die Marineschepen.nl heeft ontvangen van diverse personen, zijn een of meerdere zwartgeblakerde gangen te zien. Dat het vuur hier flink heeft huisgehouden is duidelijk. Onzeker is nog wat er is beschadigd en hoe groot het getroffen gebied is.

Update 11:15 uur: schade aan kabels en scheepsstructuur?
Een expert die naar de foto's van de Zeeland heeft gekeken zegt dat er op basis van de foto's nog niet veel te zeggen is over de omvang. Belangrijk is bijvoorbeeld hoever de warmte door de bekabeling is gegaan. Juist die nevenschade kan gevolgen hebben. Ook de duur van de brand is een indicator. Bij een brand die ongeveer twee uur heeft gewoed, valt fikse schade niet uit te sluiten. Het gaat dan niet alleen om bekabeling, maar ook om de scheepsstructuur.

Er breekt zelden een grote brand uit aan boord van een Nederlands marineschip. Een brand van twee uur is voor de Nederlandse marine een incident waarvoor we ver terug in de tijd moeten. Als we kijken naar branden van schepen in het buitenland, is te zien dat het nog veel ernstiger kan. In 2018 woedde een hele nacht brand in de commandobrug van de Italiaanse bevoorrader Vulcano. Het schip was net te water gelaten en werd afgebouwd. Er was een jaar nodig om het schip te herstellen. Het Amerikaanse amphibious assault ship USS Bonhomme Richard raakte ook in brand. Dat schip lag ook tegen de kant in verband met onderhoud, maar bij die brand was ook sprake van een ontploffing en duurde het blussen vijf dagen. Herstel van de Bonhomme Richard zou vijf tot zeven jaar duren, schatte de Amerikaanse marine in, en het schip werd uit dienst gesteld en gesloopt.

Nieuw artikel hiercomments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hollandklasse

Brand Russisch korvet in aanbouw

Grote brand aan boord Amerikaans marineschip

Brand Russisch vliegdekschip

14 doden na brand Russische onderzeeboten

Turks vliegdekschip in brand

Grote brand op Italiaans bevoorradingsschip

Dode bij brand Braziliaanse carrier

Brand Canadese onderzeeboot