Marineschepen.nl
 
   
 

In Nederland gebouwd zeilschip van Braziliaanse marine vaart tegen brug, sleepboot slaat om


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 20-10-2021 | Laatst aangepast: 20-10-2021


Het Braziliaanse zeilschip Cisne Branco is maandag in aanvaring gekomen met een voetgangersbrug in Ecuador. De imposante driemaster van de Braziliaanse marine botste op de brug die de rivier Guayas overspant en moest door sleepboten losgetrokken worden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen bij het ongeluk met het door Damen gebouwde zeilschip.

Still
De Cisne Branco maandag. (Beeld: Still uit video, zie verder naar beneden)

Het ongeluk werd waarschijnlijk veroorzaakt door de zeer sterke stroming van de rivier en door enkele misrekeningen van de bemanning, toen het schip door de geopende brug moest varen. Ook de kleine sleepboot van de Ecuadoriaanse marine kon niet voorkomen dat de brug geramd werd met de masten, waardoor het zeilschip bijna kapseisde. De Cisne Branco werd door een ander schip losgetrokken, waarna het zeilschip nog een keer tegen de brug botste, en brak het bovenste deel van de voorste mast af.

De marinesleepboot had even later nog minder geluk. Nadat de Cisne Branco vrij was van de brug, werd de sleepboot door het zeilschip zelf meegesleurd. De sleepboot sloeg om, de bemanningsleden konden tijdig op de kiel klimmen.

De Cisne Branco wordt nu in Guayaquil geÔnspecteerd in het Yacht Club-dok en de lokale autoriteiten onderzoeken het incident.Damen Oranjewerf
De Cisne Branco werd door Damen op de Oranjewerf in Amsterdam gebouwd en in 2000 afgeleverd aan de Braziliaanse marine. Deze wilde ter viering van het 500-jarig jubileum van de Europese ontdekking van BraziliŽ weer over een groot historisch zeilschip beschikken. Op datzelfde moment was Damen bezig met de bouw van de clipper Stad Amsterdam. Het ontwerp van dit schip leek erg op wat de Brazilianen voor ogen hadden en dus kreeg Damen, na een paar aanpassingen, de opdracht voor de bouw van de Cisne Branco. Mochten de twee schepen elkaar ontmoeten op zee en tegen elkaar racen, krijgt de winnaar de aan boord van de Cisne Branco verstopte wimpel.

Cisne Branco en Stad Amsterdam
Familie. De Stad Amsterdam en de Cisne Branco op de rede van Den Helder tijdens Sail Den Helder 2013. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Witte Zwaan, zoals het schip in het Nederlands heet, doet dienst als opleidingsschip en om BraziliŽ te vertegenwoordigen in het buitenland. De driemaster ziet eruit als een historisch schip, maar is feitelijk modern. De Cisne Branco heeft een waterverplaatsing van 975 ton, is 78 meter lang en de masten reiken tot 46 meter de lucht in. Gedurende de afgelopen 21 jaar heeft het Braziliaanse marineschip meerdere bezoeken aan Nederland gebracht, zo was het tallship present bij DelfSail 2009 en Sail Den Helder 2013 en 2017.Het Braziliaanse schip voer afgelopen weekend naar Ecuador om de jarige Ecuadoriaanse marine te bedanken voor de hulp bij het opleiden van de eerste bemanning van de Cisne Branco. Bij het verlaten van de haven ging het dus mis.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Welke schepen zou jij willen zien op de Marinedagen 2022?