Marineschepen.nl
 
   
 

Speciale eenheden van de Britse marine grepen in aan boord van olietanker


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-10-2020 | Laatst aangepast: 26-10-2020


Speciale eenheden van de Britse marine, marinehelikopters en een Brits fregat werden zondagavond ingezet toen de tanker Nave Andromeda nabij Portsmouth om hulp vroeg. Aan boord waren verstekelingen en de situatie werd door de bemanning als bedreigend ervaren waarna de hulp van de autoriteiten werd ingeroepen.

Merlin
Merlin helikopter van de Royal Navy. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De tanker Nave Andromeda, varende onder Liberiaanse vlag maar eigendom van een Griekse rederij, was vanuit Nigeria onderweg naar Southampton in het Verenigd Koninkrijk toen er verstekelingen aan boord werden ontdekt. Negen mannen, naar verluidt afkomstig uit Nigeria, hadden zich gedurende een deel van de reis verstopt aan boord van de grote olietanker.Bij het naderen van de Britse kust, zondagochtend, werd de sfeer bedreigend toen een aantal verstekelingen verbaal dreigementen zouden hebben geuit. Op dat moment, om iets over 10:00 uur, besloot de kapitein van het schip om hulp van de politie te vragen. Boten van de RNLI, de Britse reddingsmaatschappij, waren snel ter plaatse. De bemanning verschanste zich in een afgesloten ruimte, de tanker zigzagde ten zuidoosten van het eiland Wight.

Special Boat Service
De Special Boat Service (SBS) is de marine-tegenhanger van de Special Air Service (SAS), van de Britse landmacht. Beide speciale eenheden vallen overigens onder de United Kingdom Special Forces. De SBS werd opgericht in 1940 en is gespecialiseerd in maritieme speciale operaties. Hoewel de meerderheid van de leden afkomstig is van het Britse Korps Mariniers, maakt de SBS geen deel uit van de mariniers, maar van de Royal Navy. Ondanks de maritieme specialisatie, zijn SBS-leden ingezet in operaties op land waaronder Afghanistan en Irak. Zodra er sprake is van terroristische dreiging in de UK, wordt aan de SBS gedacht. Als counter-terrorism eenheid is de SBS meerdere keren ingezet. Zo landden eenheden per parachure op het cruiseschip Queen Elizabeth II na bommeldingen en bestormden SBS-operators de gekaapte tanker Grande Tema. Zoals gebruikelijk bij special forces zijn echter veel operaties geheim.
De politie slaagde er niet in de situatie onder controle te krijgen en na vele uren werd aan de minister van Binenlandse Zaken en aan de minister van Defensie toestemming te vragen om speciale eenheden in te zetten. Ondertussen voer de Nave Andromeda langzaam rondjes en mocht niemand binnen drie mijl van het schip komen. Eenheden van de Special Boat Service (SBS) van de mariniersbasis RM Poole, gelegen ongeveer 70 km ten westen van de positie van de Nave Andromeda, werden naar de in nood verkerende tanker gevlogen.

Richmond
HMS Richmond, Type 23 fregat, op archiefbeeld nabij Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Inmiddels was het donker en werd het weer slechter. Maar de zestien personen van de SBS, twee Merlin-helikopters en twee Wildcat-helikopters van de marine, wisten de situatie in negen minuten weer onder controle te krijgen. Zeven verstekelingen werden gearresteerd. Het Type 23 fregat HMS Richmond, dat zich al eerder ophield nabij Portsmouth, was standby mochten er zaken mis gaan.

Vanochtend meerde de Nave Andromeda af in Southampton.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen