Marineschepen.nl
 
   
 

'Britse schepen van taakgroep Evertsen naar Zwarte Zee'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-04-2021 | Laatst aangepast: 18-04-2021


Een Britse Type 45 torpedobootjager en Type 23 fregat zouden volgens bronnen bij de Britse marine de Zwarte Zee in worden gedirigeerd, dat meldt de Sunday Times vanochtend. De schepen maken deel uit van de taakgroep waar ook Zr.Ms. Evertsen onderdeel van is en die onder leiding staat van het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth.

Diamond
Type 45 destroyer HMS Diamond, archiefbeeld. (Foto: Britse marine)

De spanningen tussen Rusland en Oekra´ne zijn de afgelopen weken behoorlijk opgelopen. Russische militaire eenheden zijn naar de grens en het geannexeerde schiereiland Krim gestuurd. Deze week stoomden ook extra Russische marineschepen op naar de regio. Eergisteren maakte het Russische ministerie van Defensie dat in drie gebieden van de Zwarte Zee, nabij de Krim, buitenlandse marineschepen niet mogen varen van 24 april tot en met 31 oktober 2021.De VS had vorige week aangekondigd twee marineschepen naar de Zwarte Zee te sturen, maar die inzet werd afgelopen week geannuleerd. Ondertussen wordt de Russische aanwezigheid rond het gebied er niet minder op.

Nu zijn het dus de Britten die van plan zijn om een destroyer en een fregat de Zwarte Zee in te laten varen, beide zijn onderdeel van het het vlootverband dat via de Zuid-Chinese Zee naar Japan gaat. Het eskader bestaat uit in totaal twee Type 45 destroyers (HMS Diamond en HMS Defender) en twee Type 23 fregatten (HMS Kent en HMS Richmond), andere escorteschepen zijn de Amerikaanse torpedobootjager USS The Sullivans en het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen.Aan het hoofd staat vliegkampschip HMS Queen Elizabeth en ook dat schip zou een rol spelen in de inzet in de Zwarte Zee: F-35B gevechtstoestellen en helikopters zouden de twee Britse schepen ondersteunen. De carrier zelf mag volgens het Verdrag van Montreux niet door de Bosporus en dus niet de Zwarte Zee in.

Zwarte Zee route
In het rood een globale schets van een route door de Middellandse Zee en het Suezkanaal. Het idee 'we zijn toch in de buurt' gaat deels op, de Zwarte Zee is toch een nog eindje varen. (Kaart: Google)

Het is onbekend wat een dergelijke inzet tussendoor betekent voor het programma van de reis. In februari werd bekend dat de taakgroep van de Queen Elizabeth in juni een Griekse haven aan zou doen. Dat kan Athene, maar ook Souda Bay (Kreta) zijn. Vanaf Kreta is de kortste route 750 zeemijlen (bijna 1400 km) en dus ruim 1,5 dag varen als er geen oponthoud is in de Bosporus. Het is bovendien waarschijnlijk dat de schepen enkele dagen in de Zwarte Zee zullen verblijven.

De Zwarte Zee is voor zowel Nederlandse als Britse schepen geen onbekend zeegebied, ook niet na annexatie van de Krim. In 2018 was Type 45 torpedobootjager HMS Duncan dat werd belaagd door 17 Russische vliegtuigen, zo was te zien in een documentaire van Channel 5. Zr.Ms. Evertsen was een jaar later in het gebied, toen was er ook verhoogde Russische activiteit, maar veel minder dan een jaar ervoor. De Evertsen voer toen met andere NAVO-schepen langs de Krim Marineschepen.nl was aan boord voor een reportage.

Uitleg over iets heel ingewikkelds
Nou moet je horen, dit wordt lastig. Het is echt heel moeilijk allemaal. Het begon zo en zo. En toen gebeurde er dat, terwijl iemand dit bedacht, die opdracht had gekregen van die en die om dat en dat te bedenken. Dat was knap lastig. Want die moest toen samenwerken met die en die. Maar die hadden dat en dat al. Dus gingen ze praten. En praten en praten. En ze wilden allemaal hetzelfde, maar toch net iets anders. En toen mislukte het. En kwamen er twee verschillende dingen die toch eigenlijk hetzelfde waren. Maar daardoor gingen ze allebei snel stuk. En was er niets.


De Britse marine was, zo meldt Reuters, vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Marineschepen.nl heeft Defensie en Buitenlandse Zaken gevraagd om een reactie.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Evertsen bijna klaar voor reis

Eskader vertrekt in mei