Marineschepen.nl
 
   
 

Systemen bevoorradingsschip Den Helder voor het eerst opgestart


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-10-2023 | Laatst aangepast: 14-10-2023


De bouw van het Combat Support Ship (CSS) Den Helder heeft in Roemenië weer een belangrijke mijlpaal gehaald, dat laat Damen Naval weten via sociale media. Voor het eerst werden de dieselgeneratoren opgestart, die het schip van energie voorzien.

HQ
De Den Helder aan de afbouwkade in Galati, Roemenië. (Foto: Damen)

Begin 2024 moet het CSS naar zee gaan voor de proefvaart, maar voor dat zover is moet er nog veel worden gedaan. Een belangrijk onderdeel is de inbedrijfstelling van het schip. Dat gebeurt aan de afbouwkade van de werf van Damen in Galati, Roemenië, waar het in mei naartoe werd verhaald. Sindsdien wordt toegewerkt naar de harbour acceptance trials.



Afgelopen week werd tijdens tests het schip tot leven gewekt, zo schreef Damen Naval in een bericht op LinkedIn: "Tijdens tests werden de dieselgeneratoren en de noodgenerator gestart. Het project heeft de laatste fase van de bouw bereikt en de ingebruikname van CSS Den Helder is in volle gang. Met het testen van de generatoren werd een gedenkwaardige mijlpaal bereikt, omdat het de eerste keer was dat het team het schip tot leven kon zien, horen en voelen komen."



Begin 2024 moet de Den Helder gaan proefvaren. Het oorspronkelijke plan was, zoals bekend, om dat in de Zwarte Zee te gaan doen. Mogelijk wordt dat plan aangepast nu er een verhoogde mijnendreiging is en Rusland met drones Oekraïense kustplaatsen aanvalt. Het proefvaren in de Zwarte Zee betekent niet alleen een risico voor het schip, het kan ook flink in de papieren lopen. Voordat de Den Helder is overgedragen aan defensie-inkooporganisatie COMMIT, is het nog een civiel schip van Damen. In augustus lieten verzekeraars al aan rederijen die met hun schepen door de Zwarte Zee varen, weten dat zij een hogere oorlogspremie moeten betalen.

Hoe het zit met de proefvaartplannen voor het CSS en de verzekering van het motorschip Den Helder, is niet bekend. Defensie antwoordde na vragen van Marineschepen.nl over deze onderwerpen dat zij, uit operationeel oogpunt, "geen mededelingen meer doet over de planning en invulling" van de proefvaart. Ook over de verzekering wilde Defensie niets kwijt.

Plaatsing wapens en sensoren
In juni 2024 wordt de Den Helder in Den Helder verwacht. Daarna gaat de bemanning het schip opwerken naar een operationeel inzetbare eenheid, zo schrijven het Hoofd Technische Dienst van het schip, Hoofd van de Instandhoudingsgroep Groot Grijs en voormalig Hoofd van de sectie Portfoliomanagement, beide binnen de Directie Materiële Instandhouding (DMI), in het Marineblad in een uitgebreid artikel over het CSS.

In de zes maanden die volgen worden systemen geïnstalleerd zoals de operationele netwerken, .50 machinegeweren, de 7,62 mm Lionfish (een op afstand bestuurd machinegeweer), de Thales NS106-radar en het Thales ESM-systeem, communicatiesystemen als SHF SATCOM en Datalink L16/22.

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat de systemen die horen bij het Close-In Weapon System (CIWS) dat de Goalkeeper moet vervangen, later worden geplaatst.

In 2025 gaat de Den Helder naar zee voor SARC 3, een van de stappen naar operationele inzetbaarheid. Na deze stap mag het schip voor het eerst veilig naar buiten mag als marineschip.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

CSS krijgt wapens later