Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw bevoorradingsschip Den Helder vertraagd, later naar Nederland


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-05-2024 | Laatst aangepast: 15-05-2024


De bouw van het bevoorradingsschip Den Helder heeft vertraging opgelopen. Dat laat Defensie vandaag weten. Het schip dat door Damen in RoemeniŽ wordt gebouwd, zou eigenlijk dit voorjaar naar Nederland komen. Het schip wordt nu een half jaar later verwacht. Het schip wordt nog steeds in 2025 in dienst gesteld.

HQ
De Den Helder aan de kade in Galati, RoemeniŽ, in 2023. (Foto: Damen)

Het Combat Support Ship is later door "tegenslagen in de productie en de inbedrijfstelling", schrijft Defensie na vragen van Marineschepen.nl. "De varende beproeving en overtocht naar Nederland vinden in het najaar van 2024 plaats."Omdat het schip in RoemeniŽ wordt gebouwd en via de Donau, langs OekraÔne, en via de Zwarte Zee richting Nederland moet varen, had Defensie eerder bekendgemaakt niets meer over de proefvaart te willen delen. In de oorspronkelijke plannen zou deze volledig in de Zwarte Zee plaatsvinden en pas als alles naar wens was, zou het schip naar Nederland gaan. Dat plan is aangepast, maar de details zijn niet bekend. Waarschijnlijk zullen Damen en Defensie het schip zo kort mogelijk in de Zwarte Zee willen hebben en het schip zodra het vaart zo spoedig mogelijk naar Nederland willen laten koersen.Eenmaal in Nederland begint de afbouw van het schip. Ook worden dan de sensoren, wapens en commandosystemen geplaatst en geÔntegreerd. Damen zal het schip, volgens de informatie van vandaag van Defensie, begin 2025 opleveren.

De overdracht aan het Commando Zeestrijdkrachten en de indienststelling staan eind 2025 op het programma.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.


De bouw van het schip begon met het snijden van het staal in december 2020. Sinds een jaar ligt het schip aan de kade van de werf Damen Shipyards Galati in de rivier de Donau. Daar is men vorig jaar begonnen met de inbedrijfstelling, ofwel het opstarten van systemen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

CSS tot leven gewekt

CSS krijgt wapens later