Marineschepen.nl
 
   
 

Chili gebruikt oude Nederlandse L-fregatten voor onderdelen, einde schepen dichterbij


Door: Tobias Kappelle en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-12-2021 | Laatst aangepast: 24-12-2021


De Chileense marine gebruikt de voormalig Nederlandse fregatten Hr.Ms. Witte de With en Hr.Ms. Jacob van Heemskerck voorlopig voor losse onderdelen en is niet van plan de schepen te verkopen. De marineschepen werden in 2004 en 2006 door Nederland verkocht aan Chili, maar werden op 1 januari 2020 uit dienst gesteld. Marineschepen.nl zocht contact met de Chileense marine om te onderzoeken wat men nu van plan is met de fregatten.

Latorre en Prat
De twee fregatten van de Jacob van Heemskerckklasse aan de steiger in Talcahuano, Chili, waar ze bijna twee jaar hebben gelegen. Foto van begin dit jaar. (Foto: Seba Pavez)

De twee L-fregatten werden in 1986 in dienst gesteld bij de Koninklijke Marine. Na een kleine twintig jaar werden de schepen overgedragen aan Chili. Sindsdien staat de Jacob van Heemskerck bekend als de Almirante Latorre en gaat de Witte de With door het leven als de Capitán Prat. Twee jaar geleden, op 1 december 2019, werden de door de Nederlandse marine zo geliefde schepen in stilte naar een steiger te Talcahuano gevaren.Van een uitdienststellingsceremonie is het nooit gekomen, volgens de Chileense marine Op een satellietfoto van half november is te zien dat de schepen naar de kade zijn verplaatst, maar nog altijd was onduidelijk wat er met de schepen zou gaan gebeuren.

Latorre en Prat
Satellietfoto van de twee fregatten in Talcahuano, op hun nieuwe ligplaats aan de kade waar ze sinds ruim een maand liggen. (Foto: Google Earth/ Maxar)

Sloop?
De Chileense marine laat, na herhaaldelijke verzoeken om informatie, Marineschepen.nl weten, dat de verkoop van de schepen, of delen hiervan, tot op heden niet is overwogen. De fregatten worden voorlopig gebruikt voor reserveonderdelen om zo bij te dragen aan de actieve schepen van de Chileense marine. Chili heeft immers ook nog andere Nederlandse schepen die familie zijn van de L-fregatten: twee M-fregatten.Verkoop van de Jacob van Heemskerck en Witte de With aan een andere marine is onwaarschijnlijk omdat de Chileense marine bovendien heeft toestemming heeft gevraagd en gekregen om de twee schepen te demilitariseren.

In dat geval worden de schepen ontdaan van onder andere wapens, radars en andere militaire delen van het schip. Demilitairisering maakt de weg vrij voor de volgende stap zoals sloop of het fungeren als doelschip tijdens een SINKEX. Dat laatste is echter ongebruikelijk voor een marine die niet zelf marineschepen ontwerpt en bouwt.

Hoewel de Chileense marine spaarzaam is met de informatie over de toekomst van de twee fregatten, lijkt het einde van de lichte kruisers weer dichterbij te zijn gekomen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

L-fregatten in stilte vervangen