Zijn de Chinese C-802A antischipkruisvluchtwapens eindelijk in Venezuela afgeleverd? De Venezolaanse strijdkrachten toonden de nieuwe wapens vorige week in een filmpje, en volgens social media accounts die Venezuela volgen zouden deze wapens in september zijn geleverd. Zeker is dat Venezuela al langer geleden voor twee patrouilleschepen van de Guaiqueríklasse de Chinese C-802A surface to surface missile wil bestellen. Maar als ze dan zijn geleverd, waarom toont Venezuela dan de C-802A van de Thaise marine?
Een Thaise C-802A in het Venezolaanse filmpje. (Bron: YouTube)
Venezuela is al jaren bezig om antischipkruisvluchtwapens voor de Guaiqueríklasse (ook POVZEE of Avante 2200 genoemd) aan te schaffen. Deze schepen, gebouwd door Navantia en voorzien van sensoren en software van Thales, werden ontworpen met de mogelijkheid om ze eventueel later te voorzien van deze wapens. In juni 2017 maakte het land middels een bericht in de Gaceta Oficial officieel bekend dat het bij China Precision Machinery Import-Export Corporation C-802A kruisvluchtwapens ging bestellen.
Sindsdien was het vrij stil over deze aankoop, tot de C-802A vorige week in een filmpje week opdook. In dit filmpje op het YouTube-kanaal van de CEOFANB (het 'strategisch commando' van de Venezolaanse marine) werd de C-802A vermeld als capaciteit van de Venezolaanse marine. Ook meldden diverse Twitter-accounts, waaronder een doorgaans goed geïnformeerd account over Venezuela, dat de C-802A's geleverd zijn.
C-802A/ CSS-N-8 Saccade
De C-802A (NAVO: CSS-N-8 Saccade) is enigszins vergelijkbaar met de Amerikaanse Harpoon, die al decennia in gebruik is bij de Nederlandse marine. De C-802A is echter veel recenter geïntroduceerd door China en is een exportvariant op de YJ-83, en wijkt iets af van de C-802. Het is een een subsoon (Mach 0,9) kruisvluchtwapen tegen schepen en landdoelen, met een bereik van zo'n 190 kilometer en vliegt laag richting het doel. Zodra het wapen het doel nadert, wordt de radar bij gezet en zal het richting het schip sturen.
Toch blijkt uit geen van deze berichten dat die kruisvluchtwapens nu echt geleverd, laat staan geïnstalleerd zijn. Zo zijn de door Venezuela getoonde beelden van de missiles, geleende beelden van een C802A-lancering door de Thaise marine in 2019.
Ook zijn beelden gebruikt van de commandocentrale, zo meldde de Venezolaanse marine in mei, aan boord van AB Guaiquerí toen dat schip met de Venezolaanse luchtmacht oefende. De oefening van de Guaiquerí draaide destijds om detectie door het patrouilleschip van een (voor oefening) vijandelijk oppervlakteschip, waarna de hulp van de luchtmacht werd ingeroepen om met Su-30's een Kh-31 (Krypton) antischipraket te lanceren.
Met andere woorden, toen die beelden werden gemaakt, werden de schepen niet ingezet om zelf met hun missiles het doel uit te schakelen. Dat de beelden vorige week werden herbruikt betekent dus ook niet dat de C-802A ineens wel aan boord is.
Overigens zijn op satellietfoto's van Google Earth, datum 20 augustus 2020, alle vier de patrouilleschepen van de Guaiqueríklasse in de marinehaven van Puerto Cabello te zien. Drie zijn nog in dienst, de Warao raakte vlak na indienststelling in 2012 zwaar beschadigd toen het op een rif liep en ligt momenteel weg te roesten. De andere drie liggen aan operationele steigers. Hier is duidelijk te zien dat ze toen niet voorzien waren van lanceerinrichtingen voor antischipkruisvluchtwapens.
De drie patrouilleschepen van de Guaiqueríklasse in de marinehbasis Agustin te Puerto Cabello, zo'n 180 km ten zuiden van Bonaire. Foto van 20 augustus 2020. (Beeld: Google Earth)
Inmiddels wel? Dat zou kunnen, maar als Venezuela over deze wapens beschikt, is het ook niet te beroerd om er een promotiefilmpje over te maken. Zie bijvoorbeeld de spectaculaire beelden van lanceringen met OtoMat antischipkruisvluchtwapens eerder dit jaar. Dus het is nog even wachten tot we een foto of filmpje van een C802A op een Venezolaans marineschip zien.
Rusland gepasseerd
Of de bestelling uit China nu wel of niet in Venezuela is gearriveerd, de aandacht leidde tot teleurgestelde reacties in Rusland dat net als China veel heeft geïnvesteerd in het potentieel rijke, maar nu straatarme land. "Venezuela weigerde zelfs te overwegen Russische kruisvluchtwapens te kopen", schrijft een Russische defensiewebsite. Venezuela kocht in het verleden wapensystemen uit westerse landen, maar als gevolg van het wapenembargo door de VS, zijn het nu landen als Rusland en China die hun banden met het regime van Nicolas Maduro aanhalen. En zo kan het ook gebeuren dat Nederland geen radars aan Taiwan mag leveren van China, maar China wel wapens aan Venezuela kan leveren.