Chinese marineschepen en gevechtsvliegtuigen zijn vandaag begonnen aan een oefening rond Taiwan, dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Volgens Taiwan zijn 8 Chinese marineschepen en 42 gevechtsvliegtuigen betrokken. De oefening is een reactie op bezoeken die de Taiwanese vice-president William Lai onlangs bracht aan de VS.
Chinese marineschepen op archiefbeeld in de Straat van Taiwan. Van links naar rechts: torpedobootjagers Xi'an en Zhengzhou (Type 052C) en fregat Changzhou (Type 054A). (Foto: China Eastern Command/ Weibo)
Vorige week was al duidelijk dat China boos was over de tussenlandingen van Lai in de VS. Onderweg naar Paraguay had hij verschillende ontmoetingen en hield hij een toespraak in New York tijdens een tussenstop en op de terugweg hanteerde Lai hetzelfde recept in San Francisco. Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Lai in een verklaring een "onruststoker" en "separatist". Het Ministerie zei ook maatregelen te zullen nemen.
Vanochtend lokale tijd begon dus een oefening rond Taiwan, die volgens Xinhua draait "om het verkrijgen van controle over de zee en het luchtruim" en om het vechten "in realistische gevechtsomstandigheden". De oefening dient, zo liet Peking via Xinhua weten, ook als waarschuwing voor Taiwan.
Taiwan zei zeker 42 vliegtuigen en 8 schepen te hebben waargenomen. 26 vliegtuigen zouden tijdens de oefeningen de denkbeeldige middenlijn tussen China en Taiwan, in de Straat van Taiwan, te hebben overgestoken. Het is nog onduidelijk welke schepen meedoen aan de oefening en hoe lang de oefening gaat duren.
Ook de Taiwanese marine heeft schepen ingezet.
Chinese druk
De spanningen rond Taiwan en China blijven oplopen, al is onduidelijk hoe heftig de reactie van China naar Taiwan nu zal zijn. Een jaar geleden oefende China ook rond Taiwan en passeerden meerdere Chinese marineschepen de middenlijn, als reactie op een Amerikaans bezoek aan Taiwan. In april vlogen tientallen Chinese vliegtuigen in de buurt van het Taiwanese luchtruim en oefende de Chinese marine er, na een bezoek van de Taiwanese president aan de VS.
Niet alleen op zee en in de lucht, maar ook in de communicatie laat China zich zien. Zo'n twee weken geleden werd de eerste aflevering van een achtdelige documentaire op de Chinese staatstelevisie vertoond. De docu, genaamd 'het najagen van dromen' laat volgens persbureau AP zien hoe de Chinese krijgsmacht zich voorbereidt op een aanval op Taiwan.
VS
De VS, Japan en Zuid-Korea verklaarden gisteren na afloop van een top-overleg dat zij meer gaan samenwerken op economisch en militair gebied. In een verklaring veroordeelden ze ook de Chinese activiteiten, die ze "gevaarlijk en agressief" noemden.
Washington steunt Taiwan ondertussen met militaire steun. Vorig jaar zegde de VS 10 miljard dollar toe tot 2027. Vorige maand kwam daar nog eens 345 miljoen dollar bij.
Meer scheepsbewegingen
Toeval of niet, Nimitzklasse vliegkampschip USS Ronald Reagan was de afgelopen dagen in de Filipijnenzee. Het schip wordt vergezeld door de Virginiaklasse onderzeeboot USS North Carolina, de kruisers USS Antietam en USS Robert Smalls (beide Ticonderogaklasse) en torpedobootjager USS Rafael Peralta (Arleigh Burkeklasse). Na een oefening nabij de noordwestkust van Australië stoomde de Ronald Reagan Cariier Strike Group verder op naar het noordwesten en was het de afgelopen week in de Filipijnenzee; een zeegebied dat zich uitstrekt van Guam tot aan de oostkust van Taiwan.
Ten noorden van de Filipijnenzee en Taiwan vaart ook een interessant eskader; een Chinees-Russisch vlootverband had begin augustus geoefend nabij Alaska en de Aleoeten (een eilandengroep tussen Rusland en de VS in de Grote Oceaan). Na afloop waren de elf schepen via de Filipijnenzee naar het westen gevaren, waar ze donderdag werden gespot door Japanse eenheden, zo meldde de Japanse marine. Na passage ten noorden van Taiwan, voeren zij de Oost-Chinese Zee in.
Het gaat om de Russische torpedobootjagers Admiral Panteleyev en Admiral Tributs (Udaloyklasse), het korvet Gremyashchiy (gelijknamige klasse) en het korvet Held van de Russische Federatie Aldar Tsydenzhapov (Steregushchiyklasse), tanker Pechenga (Dubnaklasse), en de Chinese torpedobootjagers Guiyang en Qiqihar (Type 052D), fregatten Zaozhuang en Rizhao (Type 054A), bevoorrader Taihu (Type 903A) en inlichtingenschip Kaiyangxing (Type 815A).
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.