Marineschepen.nl
 
   
 

Chinese marineschepen en vliegtuigen houden oefening in Straat van Taiwan


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 19-08-2021 | Laatst aangepast: 19-08-2021


China heeft dinsdag militaire oefeningen gehouden in de buurt van Taiwan. Met marineschepen en vliegtuigen werd er aan de oostelijke en westelijke kant van het eiland geoefend en werd zelfs het Taiwanese luchtruim betreden. China noemde de oefening een reactie op externe bemoeienissen en provocaties.

H-6 en J-16
Een H-6 strategische bommenwerper met twee J-16 gevechtsvliegtuigen op archiefbeeld. (Foto: Chinese defensie)

Het is allerminst de eerste keer dat China in de buurt van Taiwan oefent. De afgelopen half jaar vonden meerdere oefeningen plaats in de Zuid-Chinese zee de Straat van Taiwan en dit jaar zouden Chinese vliegtuigen al 400 keer de Taiwanese Air Defence Identification Zone (ADIZ) binnen zijn gekomen. Deze zone is overigens veel groter dan het Taiwanese luchtruim.Details heeft China niet gegeven over de jongste oefening, wel zegt Taiwan H-6K strategische bommenwerpers en J-16 gevechtsvliegtuigen te hebben waargenomen in de Taiwanese ADIZ, waarna Taiwanese vliegtuigen zijn opgestegen.

Een kleine maand geleden voer het Nederlandse fregat Zr.Ms Evertsen nog met een Brits eskader, onder leiding van HMS Queen Elizabeth door de Zuid-Chinese Zee. Dit leverde tot de passage nog waarschuwingen op vanuit China.

China en Taiwan zijn het al jaren oneens over de status van het eiland. China wil graag volledige soevereiniteit over het eiland en de plannen om dit te bereiken lijken de laatste tijd versneld te worden. Taiwan daarentegen beschouwt zichzelf als onafhankelijk land en wordt daarin gesteund door westerse landen als de Verenigde Staten.In april liet het Chinese Ministerie van Buitenlandse zaken nog zijn ongenoegen blijken over de band tussen Taiwan en de Verenigde Staten, nadat een Amerikaanse vliegtuig op Taiwan geland was. China waarschuwde de VS om niet met vuur te spelen betreffende de situatie rondom het eiland en drong erop aan dat de twee landen stoppen met elke vorm van officieel contact.

De timing van deze specifieke oefening is opvallend, zo vlak nadat de Verenigde Staten Afghanistan heeft verlaten. China heeft als doel om in 2049 de dominante wereldmacht te zijn en een terughoudende opstelling van de VS op het wereldtoneel zal China als muziek in de oren klinken.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen