Marineschepen.nl
 
   
 

Colombia kiest ontwerp Damen voor nieuwe fregatten


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 26-09-2022 | Laatst aangepast: 26-09-2022


De Nederlandse scheepswerf Damen is gekozen als aanbieder voor vijf nieuwe fregatten voor de Colombiaanse marine. Dat maakte het Colombiaanse ministerie van Defensie vrijdag bekend via een persbericht. Het spreekt daarin van het belangrijkste marineprogramma in decennia voor het Zuid-Amerikaanse land.

Sigma
Illustratie van een Sigma 10514. (Foto: Colombiaanse marine)

De vijf fregatten moeten de nieuwste aanwinst worden van het strategische programma Plataformas Estratégicas de Superficie (PES), van de Colombiaanse vloot. Dit is een programma dat als doel heeft om de vier Almirante Padilla-klasse fregatten te vervangen. Dit zijn bij het Duitse HDW gekochte schepen uit de jaren '80. Deze dienden tot voor kort als de primaire maritieme defensiemiddelen van Colombia



Geen verrassing
Dat Damen de bouw van de fregatten op zich gaat nemen, komt niet als een grote verrassing. Afgelopen februari bracht toenmalig Colombiaans president Iván Duque nog een bezoek aan de Nederlandse scheepswerf. Dit bezoek deed al vermoeden dat Damen het contract van het programma over zou nemen, ondanks de concurrentie van onder andere het Franse Naval Group, het Spaanse Navantia, het Turkse STM en het Zuid-Koreaanse Daewoo.

Het is bovendien niet de eerste keer dat Colombia kiest voor een samenwerking met Damen. In 2019 nam het land al het OSRV 8316-model van Damen als basis voor de ontwikkeling van zijn eigen oceanografisch onderzoeksschip.



Samenwerking met Colombiaanse werf
De verwachting is dat het contract tussen de partijen volgende week getekend wordt in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. De laatste onderhandeling betreffen de prijs per schip en het tonnage. Colombia wil niet meer dan 400 miljoen dollar per fregat betalen en geeft de voorkeur aan een grote waterverplaatsing. De Sigma 10514 van Damen, ook in gebruik in Indonesië, zal als basisontwerp gebruikt worden. Deze schepen hebben een waterverplaatsing van 2.365 ton, terwijl Colombia schepen wil met een waterverplaatsing van 2.800 á 2.900 ton.

Damen zal tijdens het ontwerp- en bouwproces samen gaan werken met de Colombiaanse scheepswerf COTECMAR. Dit is een in het jaar 2000 door de staat opgerichte scheepswerf in Bogotá, de naam is een afkorting van wat organisatie voor de ontwikkeling van wetenschap en technologie van de maritieme industrie, betekent. Het is de bedoeling dat de fregatten dan ook in Colombia gebouwd worden. Het zou de eerste keer zijn dat een fregat op Colombiaanse bodem gebouwd wordt.

De reden dat men ervoor kiest om een Colombiaans staatsbedrijf bij het proces te betrekken is tweeledig. COTECMAR wil inspraak in het definitieve ontwerp van de fregatten, om zo te verzekeren dat deze voldoen aan de operationele behoeftes van de marine. Daarnaast wil het bedrijf technologische kennis en vaardigheden opdoen in het proces.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Sigma voor Indonesië