Marineschepen.nl
 
   
 

Commandant Zeestrijdkrachten spreekt personeel toe in videoboodschap over coronacrisis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-03-2020 | Laatst aangepast: 27-03-2020


De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Rob Kramer, heeft in een videoboodschap het marinepersoneel toegesproken. De boodschap werd gisteren naar het personeel verspreid, vrijdagmiddag werd deze met de hele wereld gedeeld. Kramer zegt dat de keuzes die gemaakt moeten worden lastig zijn en wijst de marinemannen en -vrouwen op dat verhoogde risico's kunnen horen bij het werk van een militair.

Kramer
VADM Rob Kramer. (Beeld: still uit video)

Het coronavirus laat de marine zoals bekend niet ongemoeid. Er zijn geruchten over inzet en personeel maakt zich, volgens De Telegraaf, zorgen. Voor vice-admiraal Kramer is de coronacrisis aanleiding om het personeel toe te spreken.



Het is niet de eerste keer dat Kramer dat op deze manier doet, eerder deed hij dat om personeel te bedanken voor inzet na orkaan Irma en om een toelichting te geven op het mislukken van de gesprekken over het arbeidsvoorwaardenakkoord. Desondanks zijn videoboodschappen door de Nederlandse vlootvoogd vrij ongebruikelijk, in ieder geval niet zo gewoon als bij de US Navy.

Kramer heeft ook vaker na onrust (bijvoorbeeld bij de Onderzeedienst na berichten in het Noordhollands Dagblad) op de zeepkist gestaan om zijn personeel toe te spreken. Nu velen thuis werken en het de hele organisatie aangaat, is dat lastiger. Het geeft echter ook weer aan hoezeer de gevolgen van de coronacrisis ook de marine hard raken.





Operationeel gereed en gezond
VADM Kramer en zijn staf hebben dagelijks te maken met een dilemma door de coronacrisis, zo zegt hij in de boodschap. En dat is te begrijpen. Marineschepen en marinierseenheden moeten immers opwerken, regelmatig oefenen en (als het gaat om materieel) onderhouden worden. Dan werken mensen dicht op elkaar, met alle risico's van dien. Tegelijkertijd wil de marine natuurlijk niet dat personeel ziek wordt. Vanuit menselijk oogpunt niet, maar ook niet omdat het personeel hard nodig is. En er zijn operationele verplichtingen in binnen- en buitenland.

"De hamvraag is: hoe blijven we operationeel gereed en zorgen we er tegelijkertijd voor dat u niet ziek wordt?" zegt Kramer. "Iedere dag kijken we naar de laatste ontwikkelingen en proberen we de juiste beslissingen te nemen op grond van de laatste ontwikkelingen. En dat is knap lastig want niemand van ons heeft ervaring met een crisis als deze. Niemand weet hoe de volgende week eruit gaat zien."

"Maar bij alle keuzes die we maken en maatregelen die we nemen kan ik u verzekeren dat uw gezondheid heel belangrijk is. Dat is en blijft onze prio 1. Uiteraard omdat ik niet wil dat u of uw familie ziek wordt maar ook omdat uw gezondheid nodig is om ingezet te kunnen worden als dat nodig is. Of we het hier nu hebben over ondersteuning in Nederland of inzet voor bijvoorbeeld de NAVO."



Kramer wijst op de operationele inzet van vandaag en morgen, maar ook op die in de toekomst: "(...) om onze operationele inzet in de toekomst te garanderen moeten sommigen opwerktrajecten gewoon doorgaan." En daar zit ook een zorg van de vlootvoogd: "Tegelijkertijd maak ik me ook zorgen om onze gereedheid op de langere termijn." De marine is immers met veelal materieel op leeftijd herstellende van decennialange bezuinigingen en kampt met grote personeelstekorten. Als de schepen nu lang stil liggen, heeft dat gevolgen voor de toekomst.





Verhoogd risico
Eerder deze week was Zr.Ms. Evertsen in het nieuws nadat een of meerdere bemanningsleden bij De Telegraaf hun zorgen hadden geuit over dat men aan boord zo dicht op elkaar werkt en leeft. Kramer lijkt hier op te reageren: "Voor alle activiteiten die we doen geldt dat wij als militairen en burgers van de marine ons zo veel mogelijk houden aan aan de actuele richtlijnen van het RIVM. Maar soms lukt dit niet omdat we ook altijd een operationele taakstelling hebben. Dat betekent dat we in sommige gevallen moeten omgaan met een verhoogd risico en ook dat hoort bij ons werk, mensen."

En Kramer doet een oproep: "Als u bepaalde dingen niet begrijpt of als u het ergens niet mee eens bent dan is mijn dringende verzoek: ga er niet mee naar buiten, maar bel uw chef, de commandant of bel mij. (...) Er is al heel veel onrust in de maatschappij en er gaan heel veel verhalen rond."



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Gaat de Doorman naar de West?