Marineschepen.nl
 
   
 

Lanceerinrichting voor kernraketten nieuwe Britse onderzeeboten vanuit VS naar Engeland


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 02-01-2023 | Laatst aangepast: 02-01-2023


Delen voor de lanceerinrichtingen van de nieuwe Dreadnoughtklasse onderzeeboten van de Britse Royal Navy, zijn vorige week vanuit de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië verscheept. Dat laat het Amerikaanse ministerie van Defensie weten. Het belangrijkste wapensysteem van deze nieuwe serie nucleaire onderzeeboten van Groot-Brittannië zal voor een behoorlijk deel uit Amerikaanse onderdelen bestaan, en is vrijwel identiek aan die voor Amerikaanse onderzeeboten.

CMC
Het pakket voor de Britse onderzeeboten werd vanuit de VS naar Engeland verzonden. (Foto: Amerikaanse ministerie van Defensie)

De compartimenten bevatten de lanceerinrichting voor de ballistische raketten. Deze compartimenten worden voornamelijk in de VS gebouwd, en zijn samen met de Britten ontworpen voor zowel de Britse Dreadnought's, als de Amerikaanse Columbiaklasse en huidige Virginiaklasse onderzeeboten. Door eenzelfde compartiment voor al deze boten te bouwen, worden kosten bespaard. Iedere Britse onderzeeboot krijgt drie 'quad packs' met twaalf lanceercellen.



Ook de wapens zelf zullen uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. De onderzeeboten zullen vooralsnog gebruik maken van Trident II D5-raketten. Dit zijn ballistische raketten voor onderzeeboten die geproduceerd worden door Lockheed Martin Space in Californië. De oorlogskoppen zullen een licht aangepaste versie worden van de US W76-1, een thermonucleaire Amerikaanse oorlogskop voor ballistische raketten.

Ballistische raketten kenmerken zich doordat zij na de lancering de atmosfeer verlaten en hun reis voortzetten volgens de wetten van de ballistiek, waarna een deel van het wapen terugkeert richting aarde om de aanval in te zetten. Omdat deze kernraketten van onderzeeboten extreem hoge snelheden behalen, een groot bereik hebben en in de ruimte vliegen, zijn deze raketten erg moeilijk waar te nemen en is er nog geen goede verdediging tegen.

Dreadnought
Een artist impression van de Dreadnoughtklasse. Deze boten worden 152,9 meter lang en hebben een waterverplaatsing van 17.200 ton. Behalve kernraketten hebben deze boten ook torpedo's om zichzelf te kunnen verdedigen tegen andere onderzeeboten en schepen. (Foto: Britse marine)

Brits-Amerikaanse samenwerking
Het is niet ongebruikelijk dat de Britten gebruik maken van Amerikaanse wapens voor zijn nucleaire onderzeeboten. In 1962 kwamen de twee landen in het British Naval Ballistic Missile System, ook wel bekend als The United Kingdom’s Polaris Programme, dat de nucleaire ballistische raketten door de Verenigde Staten geleverd zouden worden. Van 1968 tot 1996 was deze overeenkomst van kracht en ook nu blijft de samenwerking tussen de twee landen dus overeind en onder de common missile compartment-samenwerking zelfs versterkt.

De nucleaire voortstuwing van de Dreadnought-onderzeeboten zal wel Brits zijn. Rolls Royce neemt de productie hiervan op zich, zij het dat men wel gebruikmaakt van Amerikaanse technologie.



De Britten zijn in 2016 begonnen met de bouw van de Dreadnought-klasse nuceaire onderzeeboten op de werf van BAE Systems in Barrow-In-Furness. In totaal moeten er vier onderzeeboten gebouwd worden, die vanaf de jaren ’30 van deze eeuw de Vanguardklasse moeten gaan vervangen. Naast HMS Dreadnought zullen de boten door het leven gaan als HMS Valiant, HMS Warspite en HMS King George VI.

Deze zogenaamde SSBN’s zijn bedoeld als nucleaire afschrikking. Zo is bekend dat landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten te allen tijde een SSBN op missie hebben. In het geval van een aanval op het thuisland kunnen deze dan direct met nucleaire kracht toeslaan.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Ballistische raketten