Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe koers levert Australië meer druk op vanuit China


Door: Robbie Warmerdam en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-07-2020 | Laatst aangepast: 29-07-2020


Nadat Australië zich jarenlang op de vlakte probeerde te houden als het ging om China, stelt het land zich de laatste tijd assertiever op tegenover Bejing. China dat steeds meer beslag lijkt te leggen op de Zuid-Chinese zee, reageert met dreigingen en Australische marineschepen werden in die zee gevolgd alsof de schepen door de Economische Exclusieve Zone (EEZ) varen.

Oefening
Australische marineschepen samen met Japanse en Amerikaanse schepen (waaronder de carrier USS Ronald Reagan) in de Filippijnse zee, vorige week. Op weg naar deze oefening voeren de Australische schepen door de Zuid-Chinese zee. (Foto: US Navy)

Hoewel de Australische schepen volgens ABC niet binnen 12 nautische mijl van de eilanden zijn gekomen, wat bijvoorbeeld Amerikaanse schepen in de zogenaamde 'Freedom of navigation exercises' wel doen, zijn opnieuw de diplomatieke spanningen tussen China en het land met ongeveer 26 miljoen inwoners verhoogd.



Een eskader van vijf schepen bestond uit destroyer HMAS Hobart (Hobartklasse), de Anzacklasse-fregatten HMAS Arunta en HMAS Stuart, bevoorradingsschip HMAS Sirius en vlaggenschip helikoptercarrier HMAS Canberra (Canberraklasse) was op weg naarde Filipijnse Zee voor enkele oefeningen met Amerikaanse en Japanse marineschepen.

In de Zuid-Chinese zee kregen zij te maken met de Chinese marine. Dat gebeurde in de buurt van de Spratly-eilanden, die door China worden geclaimd. Wat er precies is gebeurd, vermelden Australische media niet. Duidelijk is wel dat de Australische schepen werden gevolgd alsof zij door de Chinese EEZ voeren, terwijl zij feitelijk in internationale wateren waren.

In een statement meldde de Australische Defensie dat alle ongeplande interacties met buitenlandse oorlogsschepen gedurende de missie op een veilige en professionele manier zijn afgehandeld. Volgens een woordvoerder van Defensie gaat het om een "routine inzet", die deel uitmaakt van de reguliere missies in de Indo-Pacifische regio.



Australië en China: wrijving
Ook vorig jaar was er ook een ontmoeting tussen Chinese en Australische marineschepen in deze gespannen regio. Wat dit jaar anders maakt, naast de gespannen relatie tussen China en de Verenigde Staten, is het streven van de Australische regering om fors meer te investeren in Defensie. Eerder deze maand maakte het land bekend om het komende decennium het Defensiebudget met meer dan 40 procent te verhogen, met een duidelijke focus op militaire eenheden en materieel dat inzetbaar is in de Indo-Pacifische regio. Hoewel China in de plannen niet genoemd wordt, lijken bijvoorbeeld de plannen om 200 lange afstand anti-scheepsraketten te kopen en om hypersonische raketten te ontwikkelen gericht op het bijhouden van en beschermen tegen onder andere China.

Deze houding tegenover China lijkt aan te sluiten op de toename van spanningen tussen China en andere landen in de regio. In juni meldde premier Morrison dat diverse doelen in het land slachtoffer waren van een uitgebreide cyberaanval. Deze aanval zou alle niveaus van overheid hebben getroffen, en daarnaast ook essentiële diensten en bedrijven. Hoewel er in eerste instantie geen specifieke actor werd genoemd door de premier, meldden overheidsfunctionarissen al snel dat de aanvallen het werk zouden zijn van China. Na de bekendmaking van de cyberaanval maakte Australië bekend 900 miljoen dollar (US) extra te besteden aan cyberdefensie.

Zuid-Chinese zee
Kaart van de Zuid-Chinese zee, met claims van verschillende landen. In deze zee liggen kleine rotsen die China uitbouwt tot eilanden om zo de EEZ te vergroten, gebaseerd op de VN-Conventie van het Recht van de Zee (UNCLOS III). (Kaart: Voice of America)

Vaker freedom of navigation
Deze verslechtering van diplomatieke relaties tussen China en Australië, in combinatie de slechtere relatie tussen de Verenigde Staten en China, laat volgens de Verenigde Staten zien dat Australië juist actiever moet zijn in de Zuid-Chinese zee. De Amerikaanse overheid heeft Australië aangespoord om vaker freedom of navigation-oefeningen uit te voeren in de Zuid-Chinese zee.

De reactie van de Amerikaanse overheid komt slechts enkele dagen nadat Australië in een verklaring aan de Verenigde Naties uiteenzette dat er geen legale basis voor de Chinese maritieme claims in de Zuid-Chinese Zee. Volgens de verklaring erkent Australië China's bewering dat het historisch gezien recht heeft op de gebieden niet. In de verklaring noemt Australië ook de klachten die zijn geuit door de Filipijnen, Vietnam en Maleisië over China's acties in het gebied, net als de klachten over de aanleg van kunstmatige eilanden.

In een biografie gaf voormalig premier Malcom Turnbull wel aan waarom Australische marineschepen nooit door de 12-mijl grens rondom de door China geclaimde gebieden voeren. Als Washington om wat voor dan reden dan ook zou besluiten om niet onmiddellijk ondersteuning te bieden bij dergelijke missies dan zou dat een enorme propaganda-overwinning zijn voor China, en de Verenigde Staten zou overkomen als een onbetrouwbare papieren tijger.



Internationale samenwerking
Donderdag reizen de Australische minister van Buitenlandse zaken Marise Payne en minister van Defensie Linda Reynolds af naar Washington voor een ontmoeting met hun Amerikaanse tegenhangers, om het te hebben over een uitgebreidere militaire samenwerking in het onrustige gebied. De Verenigde Staten ziet volgens een hoge ambtenaar in de Amerikaanse regering graag dat andere landen actiever deelnemen, zodat een internationale consensus tot stand kan komen, en meer druk kan ontstaan op China.

Australië zal zelfs met haar nieuwe harde opstelling tegenover China moeten blijven balanceren tussen verschillende belangen. Hoewel Amerika wellicht cultureel en historisch dichterbij staat, blijft China de grootste handelspartner van het relatief afgelegen land. Vooralsnog heeft de opstelling enkel geleid tot dreigingen vanuit China met betrekking tot handelssancties op wijn en rundvlees, waarvan enkele inmiddels werkelijkheid zijn geworden. Onduidelijk is of dit laatste daadwerkelijk een reactie is op de opstelling van de Australische regering.







comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hobart

Canberraklasse