Marineschepen.nl
 
   
 

Corona blijft marines parten spelen, Chinese marine zegt nergens last van te hebben


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-04-2020 | Laatst aangepast: 18-04-2020


Meer dan duizend bemanningsleden van het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle zijn besmet met het coronavirus. Op het Amerikaanse vliegkampschip USS Theodore Roosevelt staat de teller op 600, maar is een 41-jarig bemanningslid overleden. De Chinese Defensie zegt daarentegen totaal geen last te ondervinden van het virus. Of dat klopt is nog maar de vraag.

Charles de Gaulle
FS Charles de Gaulle op zee. (Foto: Franse marine)

Zowel de Franse als de Amerikaanse marine hebben de bemanningen van hun door COVID-19 getroffen vliegkampschepen gehaald, maar de problemen blijven doorsudderen. Gisteren meldde de Franse minister van Defensie Florence Parly dat er inmiddels 1081 besmettingen zijn geconstateerd bij de bemanning en boordvliegploeg van de Charles de Gaulle. In totaal werkten 2300 militairen aan boord van het Franse schip. De teller loopt nog, want er zijn tot op heden 2010 tests uitgevoerd.



Het Franse vliegkampschip brak de reis op de Atlantische Oceaan tien dagen geleden af, toen waren veertig besmettingen vastgesteld. Momenteel wordt onderzocht waar de besmetting vandaan kwam. Natuurlijk wordt in eerste instantie gekeken naar de havenbezoeken aan Cyprus en vooral half maart aan het Franse Brest, maar op zee zijn ook personen aan boord gestapt en zijn er uitwisselingen geweest tussen bemanningen van andere schepen. Zeker is dat in ieder geval één bemanningslid van het Belgische fregat Leopold I corona had, gelet op de snelle verspreiding op schepen is de kans groot dat het er veel meer zijn.



Helemaal nu aan boord van het Amerikaanse vliegkampschip blijkt dat ongeveer 60% van de met corona besmette bemanningsleden helemaal geen symptomen van de ziekte hebben vertoond. Het gaat dan om ongeveer 350 van de zeshonderd zieke bemanningsleden. Inmiddels zijn de zieken en ook zoveel mogelijk gezonde bemanningsleden van boord gehaald. Precies wat de voormalige commandant van het schip ook had geschreven in zijn brief die uiteindelijk in de media terecht kwam. Brett Crozier, zelf ook door corona getroffen, kan misschien toch terugkeren. Die optie hield de minister van Defensie Mark Esper afgelopen donderdag open. Vorige week werd ook bekend dat één bemanningslid van de Roosevelt was overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om een 41-jarige onderofficier.

De Roosevelt is slechts één van de zorgenpunten binnen de Amerikaanse Defensie, waar nu bijna 3.000 besmettingen zijn geteld. Zeven van deze personen zijn bemanningsleden van het hospitaalschip USNS Mercy. De Mercy ligt sinds eind maart in Los Angeles waar het niet-coronapatiënten moest behandelen. Een matroos vertelde de Navy Times dat patiënten niet getest werden voor zij aan boord kwamen. Toen mensen met andere kwetsuren én corona aan boord behandeld werden, raakte de bemanning besmet. De zeven zijn van boord gehaald om te voorkomen dat de gehele bemanning ziek wordt.

Aan de andere kant van de VS ligt USNS Comfort, zij behandelen wel coronapatiënten. Daar zijn geen besmettingen bekend. Aan boord van de Comfort is het wel een stuk rustiger; 90% van de bedden van het schip is leeg.

De besmettingen blijven uiteraard niet beperkt tot eerder genoemde marines. Ook de Indiase marine heeft er nu mee te maken, zij het besmettingen op de wal. 26 militairen van de marine basis INS Angre hebben het coronavirus. Die basis is echter wel de belangrijkste van Western Naval Command, het centrale onderdeel van de Indiase marine in oorlogstijd, waar onder andere het Indiase vliegkampschip onder valt. Op de schepen is volgens de Indiase marine niemand ziek.



Dat geldt ook voor de gehele Chinese Defensie. Tenminste, dat zegt de Chinese staatstelevisie. Volgens China is geen enkele militair besmet, ondanks dat duizenden militairen naar Wuhan waren gestuurd om te helpen. China onderstreepte de uitspraak vorige week door de carrier Liaoning met escortegroep in de buurt van Taiwan te laten varen.
China zal er alles aan doen om gebruik te maken van crises om meer invloed te krijgen, toch is de claim dat Chinese militairen niet zijn getroffen niet erg overtuigend. Net als de claim dat de Amerikaanse marine is lamgelegd door het virus. Behalve de Roosevelt zijn immers veel meer Amerikaanse marineschepen in het gebied en er zijn ook heel veel carriers niet getroffen door corona.

Charles de Gaulle
FS Charles de Gaulle met op de voorgrond KDM Niels Juel. (Foto: Deense marine)

Voor de door Frankrijk geleide missie EMASOH in en rond de Straat van Hormuz, is natuurlijk ook interessant of de Deense marine het coronavirus de baas blijft. Een van de Iver Huitfeldtklasse fregatten moet immers over een paar maanden het Nederlandse LCF Zr.Ms. De Ruyter aflossen. Een van de drie Deense fregatten, KDM Niels Juel, maakte ook onderdeel uit van de taakgroep van de Charles de Gaulle en keerde vorige week terug naar Denemarken. Vooralsnog zijn er geen besmettingen op Deense schepen bekend. Als het Deense fregat onverhoopt niet tijdig zal kunnen aflossen, moet de De Ruyter in verband met gepland onderhoud in juni toch weer vertrekken.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
CdG breekt reis af

COVID-19 op Belgisch fregat