Aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt, Rotterdam, Van Speijk en Karel Doorman zijn bemanningsleden positief getest op corona. Het gaat om kleine aantallen, de bemanningsleden met COVID-19 zijn geïsoleerd en gaan zo snel mogelijk van boord.
Zr.Ms. Johan de Witt in de Middellandse Zee tijdens de internationale oefening Dynamic Mariner. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
De LPD's Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam zijn momenteel in de Middellandse Zee voor de oefening Dynamic Mariner, samen met de mijnenjager Zr.Ms. Urk. De schepen vertrokken op 18 september uit de haven van Den Helder voor het tweede deel van de najaarsreis. Voor de internationale oefening Dynamic Mariner lagen de schepen eind september in de Franse haven van Toulon, maar in verband met corona werd daar niet gepassagierd.
De twee LPD's hebben mariniers, helikopters en landingsvaartuigen aan boord waarmee zij o.a. amfibische landingen hebben beoefend.
Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Karel Doorman waren afgelopen dagen op de Noordzee. Het M-fregat vertrok dinsdag ter ondersteuning van de Doorman, het Joint Support Ship bevindt zich momenteel in de opwerkfase (SARC 4 om precies te zijn). De Van Speijk werd gisteren weer gespot in aanloop naar Den Helder.
De bemanningsleden van de schepen hadden lichte klachten en zouden al zijn geïsoleerd voor de positieve tests bekend werden.
Koorddansen met corona
Hoe de bemanningsleden besmet zijn geraakt is niet bekend gemaakt. Zoals vermeld mocht de bemanning in Toulon niet van boord, en ook tijdens de landingen op stranden werd rekening gehouden met corona. Aan de andere kant bevinden zich veel personen aan boord van de schepen, zeker aan boord van de LPD's. Het bewaren van afstand is op marineschepen in veel gevallen niet mogelijk en de bemanningsleden worden ook niet vooraf getest.
De huidige reizen van de Nederlandse marineschepen zijn niet de eerste sinds het zomerverlof. Eerder waren Nederlandse schepen samen op zee, onder de naam Continuation Cruise 2020. De beide LPD's, Van Speijk en de Urk waren samen met Zr.Ms. Evertsen op de Noordzee, Skagerrak en Kattegat. Over die reis zijn geen besmettingsgevallen bekend, maar verscheen wel een artikel in de Alle Hens over corona.
"Corona hing uiteraard als permanente dreiging boven de operationele inzet", zo vermeldt het digitale blad van de marine. "Waar mogelijk werden risico’s op het importeren en verspreiden van deze ziekte geïdentificeerd en gemitigeerd. Luitenant ter zee 1 (AR) Pieter Dijk: 'Voor veel mensen is het een uitdaging om uit te leggen aan het thuisfront hoe we omgaan met corona. Wij hebben als werkgever de plicht om een goed mitigatieplan te hebben; er worden vanuit personeelszorg geen onverantwoorde risico’s genomen.'"
"Zo vond er (na thuisquarantaine) een medische screening plaats aan de valreep voor vertrek. Mensen die later aan boord komen, zoals de mariniers van 1 MCG, kwamen ook net uit thuisquarantaine. Aan boord hield iedereen zich zoveel mogelijk aan de anderhalve meter-maatregel. Mocht er iemand toch klachten krijgen, dan werd deze persoon geïsoleerd en zo snel mogelijk naar de wal gebracht om zich te laten testen."
Dolfijn, Leopold I en Theodore Roosevelt
De besmettingen aan boord van de vier Nederlandse schepen zijn niet de eerste. Aan het begin van de corona-epidemie bleek al hoe snel corona om zich heen kan grijpen als de maatregelen niet snel genoeg worden genomen. BNS Leopold I, het Belgische M-fregat, keerde eerder terug van een reis met het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle toen er één besmetting was aan boord. Voor zover bekend bleef het daar ook bij. Ook onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn brak de reis af toen er acht personen aan boord besmet bleken met het virus.
Op de vliegkampschepen FS Charles de Gaulle en USS Theodore Roosevelt liep het uit de hand met veel besmettingen. Op de Roosevelt was een kwart van de bemanning besmet en overleed één militair. Hoewel de eerste vier positief geteste personen twee dagen na de positieve test van boord werden gehaald, bleken negen dagen later 100 personen besmet. De oorzaak was vermoedelijk een bezoek aan een hotel, waar twee besmette gasten waren.
Aan boord van de Charles de Gaulle was in 15 dagen 59% van de personen aan boord (bemanningsleden, vliegploeg, etc) besmet met corona. Een maand voor het eerste positieve geval was getest, was het schip in Brest geweest en waren militairen van het schip de wal op gegaan. Twee dagen na de besmettingen aan het licht waren gekomen, keerde het schip terug in de thuishaven. Een groot deel van de besmettingen openbaarde zich tijdens de quarantaine-periode die daar op volgde.
Vrijwel alle militairen hadden geen of milde klachten. Toch kan een groot deel van hen die klachten hadden, er nog last van hebben. "Ook voor fitte, jonge, gezonde mensen, die zich nu misschien nog onaantastbaar wanen, kan dit betekenen dat zij maanden of misschien zelfs jaren met klachten kampen", zei Longfonds-directeur Michael Rutgers, onlangs nog tegen het AD.