Marineschepen.nl
 
   
 

Damen bouwt marineschepen voor TunesiŽDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-02-2017 | Laatst aangepast: 02-02-2017


Sinds afgelopen december werkt de Nederlandse scheepsbouwer Damen aan patrouilleschepen voor de Tunesische marine. Dat maakte de werf van Damen in RoemeniŽ bekend via Facebook. De eerste twee schepen zijn van het type Damen OPV 1400.

OPV 1400
Animatie van de OPV 1400. (Beeld: Damen)

Op 13 december 2016 is begonnen met de bouw van twee Offshore Patrol Vessels (OPV's) voor de Tunesische marine. De Damen OPV 1400 is met 72 meter de kleinste OPV die Damen Schelde Naval Shipbuilding aanbiedt. TunesiŽ heeft twee van deze schepen besteld, genaamd Jugurtha (P610) en Syphax (P611).De schepen worden momenteel gebouwd op de werf van Damen in RoemeniŽ, waar sinds 2006 ook de Nederlandse marineschepen (deels of volledig) worden gebouwd. De werf Damen Galati had het nieuws gepubliceerd op Facebook, waarna IHS Jane's het bericht oppikte. Inmiddels is het nieuwsbericht weer van Facebook verwijderd en wil Damen vooralsnog geen informatie verschaffen over de Tunesische order, omdat TunesiŽ daar nog geen toestemming voor heeft gegeven. Overigens werd in TunesiŽ zelf in december de komst van nieuw materieel voor de Tunesische marine bekend via de media, zo blijkt uit berichten op een Arabisch militair forum.

Volgens Jane's blijft het overigens niet bij twee patrouilleschepen en zullen het er uiteindelijk vier worden. De laatste twee krijgen de namen Hannon en Sophonisbe, zeker is niet of zij van hetzelfde type zijn als de eerste twee.

Alle vier worden in 2018 opgeleverd.

Grote stap
De vier nieuwe schepen zijn een grote stap voor de Tunesische marine. De vloot bestaat momenteel uit kleine patrouilleboten van 12 tot 50 meter in lengte en een aantal grotere ondersteuningsschepen. De nieuwelingen van 72 meter zullen direct de grootste zijn van de Tunesische marine. De schepen zullen ook verreweg de modernste zijn, de Tunesische vloot bestaat uit een allegaartje van tweedehands schepen uit o.a. Duitsland en ItaliŽ.

Met de OPV's nemen de mogelijkheden in de kustwateren van TunesiŽ enorm toe. Het land dat te maken heeft met vluchtelingen die vanuit o.a. LibiŽ via TunesiŽ naar ItaliŽ willen reizen en met terrorisme. De OPV's zijn ontworpen voor operaties in de kustwateren die piraterij, drugs-, wapen- of mensensmokkel tegengaan. Ook zijn de schepen uitgerust voor search and rescue, visserij-inspectie en het verlenen van noodhulp. De schepen hebben ruimte voor een helikopter, dat is uniek bij de Tunesische marine, en hebben een slipway en davit voor een 9 meter lange RHIB of andere bootjes. De OPV 1400 heeft 35 bemanningsleden en is bewapend met een 76mm kanon en twee 12,7mm machinegeweren.Marinebouw
Voor Damen is de order belangrijk nu het al sinds 2015 niet bouwt aan een Nederlands marineschip, een historisch dieptepunt. Wel heeft Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen in 2016 twee orders binnengehaald die niets te maken hebben met marineschepen, namelijk een ijsbreker voor het Australische Ministerie van Milieu en Energie en een onderzoeksschip voor het Angolese Ministerie van Visserij. Nu het werk aan de fregatten voor IndonesiŽ bijna is afgerond en de handtekening onder de bestelling van vier Roemeense korvetten nog even op zich laat wachten, is de opdracht uit TunesiŽ welkom.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen