Marineschepen.nl
 
   
 

Damen krijgt opdracht voor bouw nieuwe Duitse MKS 180-fregatten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-01-2020 | Laatst aangepast: 14-01-2020


Damen en de Duitse scheepswerf Blohm+Voss mogen de nieuwe Duitse MKS 180-fregatten bouwen. Dat melden Duitse media vandaag op basis van een brief van de Duitse staatssecretaris van Defensie Peter Tauber.

MKS 180
Illustratie van een concept van het MKS 180-fregat. Deze fregatten moeten grote schepen worden (ongeveer 155 meter) die voor veel taken inzetbaar zijn, zij zijn echter met 16 verticale lanceercellen voor ESSM Block 2 raketten matig bewapend. Zie hier het eerste beeld. (Beeld: MTG Marinetechnik)

Damen heeft daarmee in de laatste ronde German Naval Yards verslagen dat samenwerkte met thyssenkrupp Marine Systems (tkMS). Met de deal is naar verwachting 5,27 miljard euro gemoeid voor vier schepen en het is de grootste fregatten-order in de geschiedenis van de Duitse marine.Lange adem
De strijd om de vier Duitse fregatten was in 2016 begonnen toen één van de eerste aanbestedingen van marineschepen in Europa startte. Drie consortia namen het toen tegen elkaar op: tkMS met Lürssen (aanbod: aangepast F125-fregat), BAE Systems met German Naval Yards (aangepast Type 26 fregat) en dus de Nederlands Duitse combinatie. In maart 2018 viel tkMS-Lürssen af, maar tkMS voegde zich bij German Naval Yards. En Lürssen bleef, als eigenaar Blohm+Voss eigenlijk alsnog in de race.Na meerdere keren uitstel werd vandaag dan het besluit bekend gemaakt. Dat is goed nieuws voor Damen, dat de afgelopen tijd meerdere keren orders naar de concurrentie zag gaan en de Nederlandse order voor fregatten werd ook uitgesteld.

Waarschijnlijk is het ook goed nieuws voor Thales, dat in het verleden ook radars leverde voor Duitse fregatten, maar zich bij de F125-fregatten voorbij gestreefd zag worden door concurrent Hensholdt. Nu zou Thales niet alleen radars maar ook het combat management systeem Tacticos kunnen leveren.

Zowel Thales als Damen willen nog niet reageren en wachten op de formele bekendmaking.

Mehrzweckkampfschiff (multifunctioneel oorlogsschip)
Over het aanbod van Damen is nog vrijwel niets bekend.
Zeker is wel dat de schepen in de loop der jaren behoorlijk zijn gegroeid naar 9.000 ton waterverplaatsing. Dat wordt mede veroorzaakt door de uitgebreide eisen van de Duitse marine voor bijvoorbeeld accommodatie. De trappenhuizen moeten bijvoorbeeld erg breed worden.

Wat in het publieke domein bekend is over de wapensystemen valt echter een beetje tegen. In 2018 werd gesproken over 16 lanceercellen voor ESSM Block 2 en dus niet eens SM-2 raketten, en dat voor een groot schip dat hoog in het geweldspectrum moet opereren. SM-2-raketten zijn gelet op de hogere snelheden van antischipraketten steeds meer een must. Toch moeten de schepen 'alleskunners' worden: van anti-piraterij en humanitaire hulpverlening tot het beschermen van een eskader tegen vliegtuigen en onderzeeboten. De Duitse marine zegt zelf over MKS 180: "De 'K' staat voor 'vechten'"Voor het bestoken van landdoelen moet er een 127mm kanon op komen en er moeten voorzieningen zijn om speciale eenheden aan land te kunnen zetten. Om dit mogelijk te maken moet het schip voorzien zijn van modules, zodat het fregat per opdracht aangepast kan worden. Volgens de Duitse marine zijn er nu twee modules gepland; een onderzeebootbestrijdingsmodule en een 'gevangenis'-module met cellen tijdens bijvoorbeeld anti-piraterijoperaties.

Hoe de schepen er precies uit komen te zien hangt ook af van de uiteindelijke winnaar. Het is nog even wachten op de berichtgeving van Damen en de Duitse marine. Daarna is het wachten op de bezwaarperiode. De verliezende partijen kunnen namelijk nog beroep aantekenen. Daarna moet ook het Duitse parlement nog groen licht geven, dat zou in het voorjaar moeten gebeuren.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bezwaar MKS 180 ingetrokken

Eerste beeld MKS 180

Beslissing MKS 180 uitgesteld

Duits fregat MKS 180 duurder

tkMS terug in race

Damen in finale MKS 180