Marineschepen.nl
 
   
 

Damen gaat patrouilleschepen Zuid-Afrikaanse marine bouwen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-02-2018 | Laatst aangepast: 27-02-2018


Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Defensie heeft bij Damen Shipyards Cape Town (DSCT) drie Inshore Patrol Vessels (IPV) besteld. Vorig jaar was al bekend dat Damen de voorkeur kreeg voor de bouw van de patrouilleschepen, maar gisteren werd bekend dat de scheepsbouwer de opdracht ook daadwerkelijk heeft gekregen.

IPV Zuid Afrika
Artist impression van een Stan Patrol 6211 met de Zuid-Afrikaanse marinevlag. (Bron: Damen)

De drie schepen zullen een lengte van 62 meter krijgen en zijn voorzien van een bijlboeg. De Zuid-Afrikaanse IPV's zijn, afgaande op de illustratie van Damen, van het type Stan Patrol 6211. Deze schepen halen een topsnelheid van 26,5 knopen en hebben een bemanning van 60 personen.De bestelling maakt deel uit van het Project Biro, een plan uit 2014 om zes patrouilleschepen voor de Zuid-Afrikaanse marine aan te schaffen. Het plan werd echter enkele jaren terug tijdelijk stopgezet en hoewel het daarna weer werd voortgezet, werd onlangs door dalende defensiebudgetten drie van de zes patrouilleschepen geschrapt. Het betrof de drie grotere OPV's, de drie kleinere IPV's worden nu wel gebouwd. Dat gebeurt ondanks de kritiek op de IPV's die te groot zouden zijn voor het inshore werk en te klein voor de operaties verder op de (vaak onstuimige) oceaan.

De inshore patrol vessels zijn bedoeld voor taken laag in het geweldspectrum, zoals het tegengaan van smokkel en illegale visserij. Zij zijn daarom heel beperkt voorzien van bewapening. Achteruit zijn voorzieningen voor containers, twee RHIB's en de schepen bieden plaats aan vliegende drones.Het zijn niet de eerste schepen die Damen voor de Zuid-Afrikaanse overheid bouwt, vier jaar geleden kreeg Damen ook de opdracht voor de bouw van patrouilleschepen voor de marine en in 2004-2005 bouwde het Nederlandse bedrijf drie patrouilleschepen voor het ministerie van Landbouw, bosbouw en visserij. Behalve over patrouilleschepen, beschikt de Zuid-Afrikaanse marine over o.a. vier MEKO-fregatten en drie onderzeeboten, allen van Duitse makelij.

De drie patrouilleschepen worden in Kaapstad gebouwd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen