Marineschepen.nl
 
   
 

Damen verliest de strijd om order Australische patrouilleschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-12-2017 | Laatst aangepast: 04-12-2017


Een ontwerp van de Duitse werf Lürssen is door de Australische marine gekozen voor de toekomstige 12 patrouilleschepen. De Nederlandse scheepbouwer Damen greep naast de miljardenorder.

Lürssen
KDB Darussalam, een OPV van de gelijknamige klasse van de marine van Brunei, is eveneens gebaseerd op het OPV 80-ontwerp van Lürssen. (Foto: Lürssen)

Australië wil de huidige Armidaleklasse patrouilleboten vervangen door 12 grotere en capabelere Offshore Patrol Vessels (OPV's). De nieuwe schepen van het Project SEA 1180 moeten kustwacht- en eventuele militaire taken kunnen volbrengen in de enorme zeegebieden rond Australië.In april vorig jaar werd bekend dat Damen op de shortlist was gezet voor de bouw van 12 patrouilleschepen voor de Australische marine. Ook de Duitse werf Lürssen en concurrent Fassmer, eveneens uit Duitsland, waren tot de finale doorgedrongen. Eind november maakte de Australische defensie bekend dat de opdracht van zo'n 3 tot 4 miljard Australische dollar (1,9 - 2,6 miljard euro) naar Lürssen zou gaan. Zoals afgesproken worden de schepen in Australië gebouwd.De nieuwe schepen zullen gebaseerd worden op het OPV 80-ontwerp van de Duitse scheepswerf, en aangepast op de Australische wensen. De OPV's worden 80 meter lang, krijgen een waterverplaatsing van 1700 ton en zullen 4 meter diep steken, zij halen een maximale snelheid van 22 knopen. De bemanning zal uit 40 personen bestaan en de bewapening wordt een 40mm kanon. Een hangar ontbreekt, wel kan een helikopter oplanden. Onder het helidek zal er een slipway komen voor een 8,4 meter lange boot, zoals de FRISC op de Nederlandse patrouilleschepen.In 2018 wordt begonnen met de bouw, in 2021 wordt het eerste patrouilleschip opgeleverd en in 2030 moet de laatste in dienst worden gesteld.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Damen in race voor 12 OPV's