Marineschepen.nl
 
   
 

Deel romp nieuwe Belgische mijnenjager van Polen naar Frankrijk gesleept


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 04-09-2023 | Laatst aangepast: 04-09-2023


Een groot deel van de scheepsromp van het nieuwe Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig Tournai, is gisteren gearriveerd in Frankrijk. Dat blijkt uit een bericht van de Belgische Defensie. De sleepboot Mentor heeft het 'megablok' gesleept vanuit Polen via het Kattegat, de Noordzee en het Kanaal naar het Franse Concarneau. Hier wordt het deel vervolgens door de scheepswerf samengevoegd met de andere rompdelen van de Tournai.

MCM Tournai
De Pollux kwam het megablok tegen op zee en ging er mee op de foto. (Foto: BNS Pollux)

De Tournai is het derde schip uit de reeks in aanbouw zijnde mijnenbestrijdingsvaartuigen voor Nederland en België. Het is bovendien, zo meldt de Belgische Defensie, het enige schip uit de serie waarvan de romp door twee verschillende scheepswerven wordt gebouwd. Vandaar dat deze logistieke operatie noodzakelijk is. Het rompdeel werd gebouwd door Crist, een scheepswerf in Gdynia, Polen.



De mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaan uit 51 'blokken' die los van elkaar worden gemaakt en later als enorme bouwstenen aan worden gekoppeld. Het deel van de Tournai dat in Polen werd gemaakt, bestaat uit negen blokken. Het grootste blok van die negen is het blok dat de boeg vormt.

In aanbouw
Een van de mijnenbestrijdingsvaartuigen in aanbouw. Hier zijn ook de verschillende blokken van elkaar te onderscheiden door de verschillende kleuren. Het boegdeel is bijvoorbeeld goed te zien; dat blok bevat het voorste deel, van de bulbsteven tot vlak voor de twee boegschroeven. En van onder tot bovenaan het voorste deel. (Foto: BNS Pollux)

Polen
Dat het rompdeel van de Tournai in Polen werd gebouwd, was niet algemeen bekend. Bij Crist werd, dat was toen ook een verrassing, in 2021 het staal gesneden voor de schepen.

Ook de Scheveningen, het tweede schip voor Nederland, wordt niet volledig in Frankrijk gebouwd. Het casco wordt door de werf Santierul naval Giurgiu in het zuiden van Roemenië vervaardigd. Afbouw van dat schip is in Frankrijk.

De andere schepen waar momenteel aan gewerkt wordt, zijn de Oostende voor België en Vlissingen voor Nederland. De tewaterlating van de Tournai staat gepland voor eind 2024. Deze maand gaat de Vlissingen te water. De Oostende werd in maart van dit jaar te water gelaten.



Frankrijk sluit aan
Vorige week heeft Frankrijk zich ook aangesloten bij het Nederlands-Belgische programma.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren gaf tegenover het ANP aan dat het niet meer dan logisch is dat er gewerkt wordt aan verdere samenwerking met de Fransen. De eerste stap in dit proces was volgens de minister het gebruik van dezelfde schepen. Tevens had Ollongren het al over verdere stappen in de samenwerking, maar dit noemde zij slechts "toekomstmuziek". Over verdere stappen in de samenwerking werden zodoende nog geen enkele details bekendgemaakt en vooralsnog lijken de plannen zich te concentreren op de mijnenbestrijdingsvaartuigen.

Het is nog wel de vraag in hoeverre er sprake zal zijn van familievorming. Eerder bleek al dat Frankrijk toch niet helemaal in dezelfde lijn als Nederland en België denkt. Zo zouden de Fransen de voorkeur geven aan een ander launch and recovery systeem voor de varende drones en is men ook van plan om een ander kanon op de schepen te plaatsen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Frankrijk overweegt ook ander kanon

Frankrijk wil (bijna) zelfde schepen als Nederland en België

Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen